"Търсиха ме непряко" за "Осемте джуджета". Илия Златанов пред Свободна Европа

Илия Златанов

Осем месеца след излъчването на поредицата “Осемте джуджета” на Антикорупционня фонд няма информация докъде е стигнала проверката, започната от прокуратурата в края на юни миналата година. “Търсиха ме непряко”, каза за Свободна Европа Илия Златанов, който описа схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на прокуратурата.

В същото време бизнесменът се оказа обявен за издирване заради друга прокурорска преписка, образувана по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив. “Чудят се как да се докопат до мен и да ме затрият”, коментира Златанов в онлайн интервю в сряда.

През юни миналата година той обвини публично бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, по прякор Еврото, съпругата му Любена и спецпрокурора Димитър Франтишек Петров в редица престъпления. След обвиненията на Златанов в дома му нахлуха маскирани и въоръжени полицаи.

Златанов твърди, че лица, свързани с Петър Петров, в момента разпитват за него, за да разберат местоположението му. Повече от година Илия Златанов е в чужбина, защото се страхува за живота си.

Той е собственик на най-голямата фирма за асансьори в България „Изамет“. След конфликт в семейството си решава да търси помощ, за да възвърне контрола над бизнеса си. Това е причината да потърси контакт с Петьо Петров, на чието име подписва “запис на заповед за адвокатски услуги”.

По думите му накрая Петров, жена му Любена и охранителната фирма „Делта гард“ успяват да установят контрол над предприятията му. Миналата седмица представители на Златанов влязоха в асансьорния завод в столицата и установиха, че е бил разграбен.