В Армения започна тридневен национален траур в памет на жертвите на конфликта с Азербайджан

Арменският министър-председател Никол Пашинян

На 19 декември в Армения започна тридневен национален траур в памет на загиналите в продължилия 6 седмици военен конфликт срещу Азербайджан за контрол на региона Нагорни-Карабах.

Арменският министър-председател Никол Пашинян застана на чело на процесия в центъра на столицата Ереван, в която се включиха хиляди. Той носеше маска и беше придружен от охрана. Кратки скандирания "Никол!, Никол!" нарушаваха иначе тихия траурен марш.

Опозицията в страната иска оставката на Пашинян заради начина, по който се справи с конфликта. Армения се съгласи да даде на Азербайджан голяма част от територията, която е под контрола на Ереван от 90-те години.

Your browser doesn’t support HTML5

Битката за Нагорни Карабах. Как се стигна дотук?

До примирие се стигна на 10 ноември след дипломация от страна на Москва. То се приема за победа на Азербайджан, а в Армения беше посрещнато с масови протести срещу правителството.

На 10 декември в Баку се проведе военен парад, който празнуваше победата над Ереван. Президентът на страната Илхам Алиев и гостуващият в Баку президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган приеха военния парад в чест на обявената от Азербайджан "победа в патриотичната война". Баку получи военна помощ от Анкара по време на конфликта.

Над 3 хиляди военни и близо 150 бойни единици участваха в парада. Сред показаното оборудване имаше и такова, пленено от арменските войски. Ердоган каза по време на парада, че битката на Азербайджан с Армения не е приключила. Той поздрави Баку за "славната победа" във войната.

Вижте също Кой какво спечели и какво загуби след примирието в Нагорни Карабах

Мирното споразумение влезе в сила преди месец. То сложи край на 6-седмичните сражения в Нагорни Карабах, при които загинаха хиляди граждани и от двете страни.

Според мирното споразумение, някои части от Нагорни Карабах и всички седем района в негова близост бяха поставени под азербайджанско управление след почти 30-годишен контрол от страна на Армения.

Турция и Русия подписаха меморандум за създаването на съвместен център за наблюдение в Азербайджан. Москва казва, че ролята на Анкара ще бъде ограничена до центъра за наблюдение и турски войници няма да навлизат в Нагорни Карабах.

Регионът е част от географските граници на Азербайджан, но етническото арменско мнозинство от населението отхвърля управлението на Баку.

Your browser doesn’t support HTML5

Арменци палят къщите си и напускат града, върнат на Азербайджан