Хиляди в Молдова искат оставката на проруския парламент

Протестите в Кишинев на 6 декември

Близо 20 000 протестиращи излязоха по улиците на столицата на Молдова Кишинев с искания за оставката на правителството и провеждането на предсрочни избори. Те се обявиха против проруското правителство на социалистите и в подкрепа за по-широката интеграция с Европейския съюз.

Гражданите се събраха на площада пред сградата на парламента. Те викаха “ние сме народът” и “в затвора“ по адрес на народните представители.

За протестното шествие призова избраната за президент с проевропейска ориентация Мая Санду. Повод за призива й стана решение на парламента да прехвърли контрола на агенцията за разузнаване на страната от президентството към народните представители. Същият парламент прехвърли контрола на институцията към президента, докато постът заемаше социалистът с проруски позиции Игор Додон.

Избраната за президент на Молдова Мая Санду

“Игор Додон не иска да признае загубата. Сега той иска да запали държавата, да провокира хаос и да доведе Молдова до международна изолация”, каза Санду. Тя обвини парламента и в опит да саботира възможностите й да се противопостави на корупцията.

Избраната за президент Санду е бивш икономист към Световната банка, която се кандидатира с обещания за намаляване на зависимостта от Русия. След като спечели изборите тя призова Москва да изтегли войските си от Приднестровието. Сепаратисткият регион се отдели от Молдова и функционира като независим от 1990 г. насам като се справя благодарение на руска финансова и политическата подкрепа.

От Кремъл отговориха, че подобно решение може да доведе до “сериозна дестабилизация”.

Вижте също И Турция праща войски в Нагорни Карабах, където вече пристигат части от Русия