Кибератака от Китай срещу приложението Телеграм е засечена по време на протестите в Хонконг

Полицията в Хонгконг използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите

Мощна кибератака срещу приложението Телеграм е засечена по време на протестите в Хонконг. Те са срещу законови промени, предвиждащи екстрадиране на заподозрени за тежки престъпления в Китай, съобщиха от компанията. Според изпълнителния директор Павел Дуров атакaта идва от китайски IP адреси.

„Мащабът на кибератаката показва, че е извършена от държава, и съвпада по време с протестите в Хонконг (координирани в Телеграм)“, написа Дуров в Туитър, цитиран от Асошиейтед прес.

Би Би Си съобщи, че администраторът на най-голямата група, координирала протестите в Телеграм, е арестуван и обвинен в нарушаване на обществения ред. Приложението често е използвано за организиране на протести заради криптирането на съобщенията и отказа на компанията собственик да предоставя достъп до данните на държавни власти.

Вижте също След нов масов протест: Хонконг отложи дебата за спорен закон

Стотици хиляди граждани на Хонконг протестираха срещу приемането на законовите промени. Те предвиждат възможност заподозрени за тежки престъпления да бъдат екстрадирани в страни, с които Хонг Конг няма договор за екстрадиция. В момента това е невъзможно. Промените предвиждат решението за екстрадиране да се взима отделно за всеки случай. Според властите в Хонг Конг промените се налагат, за да не става територията „рай за престъпници“.

Най-сериозното притеснение на протестиращите е, че поправката ще бъде използвана за екстрадиране на хора в Китай. Хонконг е част от Китай от 1997 г., но автономията на съдебната система, законодателството и икономиката е законово гарантирано.

Протестиращите смятат, че законовите промени ще поставят правосъдието на автономната територия под контрола на Пекин. Критиците на законопроекта, сред които юристи и правозащитни организации, изтъкват като аргумент данните за нехуманно отношение към задържаните в Китай. Заради демонстрациите второто четене на законопроекта беше отложено.

Местната полиция използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращите. Ранени са 72-ма души, двама са в критично състояние. Международната неправителствена организация за защита на човешките права Human Rights Watch обвини властите в използване на прекомерна сила срещу протестиращите.