Орбан се извини на съпартийците си от ЕНП и поиска да не го изключват

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до всички европейски политици, поискали изключването му от Европейската народна партия (ЕНП), в което се извинява за използвания обиден език, но потвърждава политическите си позиции. Той иска партиите да преосмислят позицията си за изгонването на партията му „Фидес“ от ЕНП.

Вижте също Вебер: Орбан да спре кампанията срещу ЕК, ако иска да остане в ЕНП

Ройтерс съобщи, че такова писмо е получил лидерът на белгийската партия „Християндемократи и фламандци“ Ваутер Беке. Българската ДСБ публикува на сайта си писмото до Атанас Атанасов.

По-рано Кандидатът на ЕНП за председател на Еврокомисията Манфред Вебер постави условие за оставането на „Фидес“ в европейската партия – Орбан да се извини на останалите партии в групата за използвания обиден език (наричайки останалите партии в ЕНП „полезни идиоти“), да прекрати кампанията срещу ЕС и да създаде условия за връщането на Централноевропейския университет в Будапеща.

Вижте също Държавата като спонсор на измислици. Кой сложи Сорос и Юнкер на един билборд

ЕНП ще обсъди дали да изключи партията на унгарския премиер на 20 март. Подобно искане е постъпило от 20 политически формации от общо 9 европейски държави.