ЕНП ще обсъди изключването на партията на Виктор Орбан

На 20 март Европейската народна партия ще обсъди дали да изключи от организацията си партията „Фидес“, чийто лидер е премиерът на Унгария Виктор Орбан.

По информация на Франс прес (АФП) председателят на ЕНП Жозеф Дол е заявил, че 12 партии от 9 държави, официално са поискали отстраняването на управляващата в Унгария партия. По думите му решението ще бъде взето от всички партии на ЕНП и няма как да бъде ясно какво ще е то.

В понеделник българската партия ДСБ съобщи, че също е изпратила писмо с подобно искане до Жозеф Дол.

България има общо четири представители в ЕНП. Освен ДСБ, останалите партии са ГЕРБ, СДС и „България на гражданите“. В ЕНП членуват над 76 партии от 44 дъръжави. Според АФП партиите, които са инициирали процедурата, са: Християн-социална народна партия от Люксембург, Хуманистичен демократичен център (cdH) и Християндемократическа фламандска от Белгия, Национална коалиция от Финландия, Съюз за Отечеството - Литовски християнски демократи от Литва, Християндемократически призив от Холандия, Нова демокрация от Гърция, CDS - Народна и социалдемократическа партия от Португалия, Християндемократи и Умерена партия от Швеция, както и Десница от Норвегия.

Вижте също Държавата като спонсор на измислици. Кой сложи Сорос и Юнкер на един билборд

Все още не е ясна позицията на двете най-големи партии членки – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и френската „Републиканците“.

Според устава на ЕНП за започване на процедура се изисква да се съберат поне 7 партии от 5 държави.

До изострянето на отношенията между ЕНП и водената от Орбан "Фидес", се стигна след определената като „недопустима“ от Жозеф Дол, агитация на унгарския премиер, който постави из цялата държава билборди, на които един до друг са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и бизнесменът Джордж Сорос. Посланието бе свързано с това, че Юнкер е марионетка на Сорос, а милиардерът-филантроп искал да напълни Европа с имигранти-мюсюлмани.

Преди това Виктор Орбан успя да прогони Централноевропейския университет от Будепеща, който е основан от Сорос.