Цветанов: Вдигането на прага на преференциите бе неизбежно за спасяване на 44-тото НС

Изкуството на политиката е да умееш да правиш компромиси, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Вдигането на прага на преференциите беше неизбежен компромис за спасяването на работата на 44-тото Народно събрание. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на Нова телевизия.

Късно вечерта в четвъртък по предложение на ДПС и с гласовете на ГЕРБ и НФСБ беше прието драстично вдигане на прага на преференциалния вот, което на пратика го обезсмисля. С приетите промени предпочитанията за отделните кандидати ще са валидни ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската, регионалната или националната избирателна квота.

Цветанов потвърди, че ако не се правят подобни компромиси, „БСП, ДПС и други“ биха могли да обединят усилия за прекратяване на мандата на парламента. „Това бяха текстове, за които трябваше да се намери консенсус, за да продължи работата на 44-тото народно събрание и разбира се стабилноста, която гарантираме с успехите, които има правителството“, заяви Цветанов.

Вижте също Управление с любезното съдействие на БСП и ДПС

През януари лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че ГЕРБ и „Обединените патриоти“ не могат да управляват сами и че „господин Цветанов си прави кворума с ДПС и „Воля“. Проверка на „Свободна Европа“ показа, че в регистрациите се включват и ДПС, а когато техните гласове не стигат – и БСП, които осигуряват необходимия за работата на парламента кворум.

Цветанов изтъкна също, че по някои теми ГЕРБ намира консенсус с ДПС и даде като пример гласуването за даване на мандат на правителството да преговаря със САЩ за изтребители F-16 и да се отклони от по-рано одобрения инвестиционен план. „Това съглашателство или утвърждаване на евроатлантическите ценности“, попита Цветанов.

Вижте също "ДПС постигна целите си. ГЕРБ остава на власт, дори да се разпаднат патриотите"

Той заяви още, че ГЕРБ държат преференцията да остане, „но когато участваш в политическия живот на страната, има консенсус, който трябва да бъде постигнат“.