Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Децата и родителите чакат новия 10 ноември. Още един факт за Доган


Проверихме твърденията на ДПС, че Ахмед Доган има златен медал от Конгреса на САЩ.
Проверихме твърденията на ДПС, че Ахмед Доган има златен медал от Конгреса на САЩ.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Децата в училище
  • Медалът на Доган
  • Здравка Евтимова

От днес спира плановият прием, за да могат болниците да се справят с наплива от пациенти с COVID-19. От сряда, 10 ноември, учениците ще могат да се върнат в клас, ако са отрицателни на тестовете, които ще се правят в училищата.

Първите купени тестове са от типа “детето плюе в пликче”. Как точно ще става това, ще се справят ли малките деца, доколко ефективно може да е - Надежда Цекулова отговаря на всички въпроси.

За последното денонощие в болници влязоха още 945 пациенти с COVID-19. Битката загубиха още 135 българи. Новите заразени за 24 часа са 4922. Министерството на здравеопазването съобщи, че в България вече е установен вариантът “Делта плюс”, което се разпространява още по-лесно от “Делта”, но няма данни да предизвиква по-тежко заболяване.

Кандидатът за президент Анастас Герджиков каза, че ще прави неформален кризисен щаб за пандемията. Ден по-рано Лозан Панов призова опонентите си заедно да призоват хората да се ваксинират.

Ахмед Доган, Ружа Игнатова и Валентин Златев

Мустафа Карадайъ всеки ден казва, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган има златен медал от Конгреса на САЩ. Както знаете, ние проверяваме фактите. Питахме на много места дали това е вярно. Генка Шикерова разследва.

Колегите от Би Би Си са открили, че българската криптокралица Ружа Игнатова се е сдобила с апартамент в Лондон за над 13 млн. паунда. Тя се издирва от САЩ за пране на пари. За българската прокуратура обаче тя се оказа твърде хай-тек.

Всичко започна от една снимка на бившата министърка на туризма Николина Ангелкова от ГЕРБ и бившия шеф на “Лукойл” за България Валентин Златев в Танзания. Колегите от “Медиапул” съобщават, че българският бизнесмен ще строи хотел “Кемпински” в африканската държава.

Изпратете ни мнението си на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Скандалът “Расате”

Боян Станков-Расате вече получи обвинение от прокуратурата за едро хулиганство заради нападението срещу клуб на ЛГБТ в София. Той остава в ареста поне до събота.

Пропагандата срещу ваксинацията и пропагандата срещу ЛГБТ общността имат общ корен и това трябва да бъде проверено от службите, каза пред Свободна Европа евродепутатът Радан Кънев.

“Медийният плурализъм не изисква във всеки разговор във всяко студио да бъде представена и точката на жертвата, и точката на извършителя, на престъпника често“, коментира пред Свободна Европа проф. Нели Огнянова. Повод бяха поредицата гостувания на Расате в ефир.

Ако сте пропуснали как започна тази история - това 3-минутно видео ще ви припомни нападението и реакциите след него.

Накратко по света

Украйна предупреди, че Русия е струпала 90-хилядна армия в близост до границата между двете държави.

След като затвориха училищата за момичетата, талибаните в Афганистан забраниха и чуждата валута. Всеки, който бъде хванат с долари например, го очаква наказание.

Бежанците от Афганистан са в новините от други точки на света. Полша обвини Беларус във въоръжено проникване и умишлена ескалация на мигрантската криза.

Ако ситуацията по света ви изглежда тревожна, то тя със сигурност е била и по-тревожна. Отделете си повече от 10 минути днес, за да се запознаете с историята на Цар Бомба, най-мощното оръжие досега.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Преди дни романът на Здравка Евтимова „Четвъртък“ беше избран за един от 100-те романа, писани от славянски автори след падането на Берлинската стена. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Той провокира и във всекидневието - разхожда из Париж мравояд на златна верижка, пуска свободно разни зверове сред гостите на невъздържаните си приеми. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за Салвадор Дали в поредицата за Великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG