Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пак има нужда от повече легла в болниците. Нещо не върви между Кьовеши и Гешев


Националният празник 3 март завърши с традиционната тържествена заря проверка в София.
Националният празник 3 март завърши с традиционната тържествена заря проверка в София.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Кампанията започва
  • Третата вълна дойде
  • Горбачов на 90

Утре започва кампанията за парламентарните избори на 4 април. Всички кандидати са регистрирани, а тук може да проверите кои са водачите на листи за всички райони на партиите и коалициите, които според проучванията са над или около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Централната избирателна комисия изтегли и жребия за номерата в бюлетините. Тук може да видите с кой номер да гласувате за вашите хора. Ще има и № 31 - “не подкрепям никого”.

Сигурно сте разбрали, че легендарният треньор Димитър Пенев също е кандидат за депутат. Има обаче и политически изненади - тук сме събрали най-интересните от тях.

В румънските води на Черно море продължава учението на НАТО, в което България в последния момент реши да не участва. Вирус или политика? Ето известното дотук по тази история.

Най-споделяното нещо в нашата страница във Фейсбук тези дни е графиката за минималните работни заплати в ЕС. Не е новина, че България е на последно място.

Не пропускайте анализа на Красен Станчев за плановете за въвеждане на европейска минимална работна заплата - какво точно е планирано, какви са илюзиите и каква е действителността.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Вече сме в третата вълна

Покачването на случаите на COVID-19 е третата вълна, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че болниците отново трябва да увеличат броя на леглата.

Личните лекари в страната се оплакват, че до тях не стигат достатъчно ваксини. Те поискаха от министъра нов модел на масова ваксинация.

За последното денонощие са поставени 4397 дози ваксини, новите случаи на коронавирус са 1154, а настанените в болница се увеличиха до 5093.

Какво се случва около нас: Гърция обяви, че е на прага на нова национална карантина. Франция разреши употребата на ваксината на AstraZeneca и при хора над 65 години. След Унгария, Словакия стана втората страна в ЕС, която внася руската ваксина Спутник V.

Колегите от Медиапул са разказали интересна история - как телевизията на БСП клейми препарата на AstraZeneca, а в същото време лидерката на партията Корнелия Нинова настоява за внос на руската ваксина.

Прокурори с лош късмет

Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши има доста съображения за предложените от България 10 делегирани прокурори. Затова те още не са одобрени, чака се допълнителна информация от София.

Помните ли големия теч на данни от НАП и обвинените за хакерската атака? Година и половина по-късно нищо не е доказано и никой не е изправен пред съда. Борис Митов разказва тази история.

ЕС и САЩ наложиха санкции на главния прокурор на Русия, както и на шефовете на следствието и затворите, заради изпращането на Алексей Навални в колония.

Москва определи това като “антируска атака” и обеща да отговори.

А Алексей Навални и в момента е в затвора, по-точно в ИК-2 - едно от четирите места в Русия, където осъдените се молят да не попаднат. Тук може да научите повече за това място и какво се случва с хората там.

И две препоръки

Изминаха 6 години от убийството на друг руски опозиционер - Борис Немцов. Намерете днес още 2 минути и половина, за да видите как хората се опитват да направят мемориал на мястото на убийството, а властите им пречат.

И още една годишнина. Уважаван от едни, ненавиждан от други. Той обаче промени историята. Михаил Горбачов стана на 90 години.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG