Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът се събира, ГЕРБ предлага правителство, но всички чакат втория


Очаква се президентът Румен Радев да издаде във вторник указ за свикване на Народното събрание
Очаква се президентът Румен Радев да издаде във вторник указ за свикване на Народното събрание

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Свикването на парламента
  • Украйна и Русия
  • Космонавтите

Президентът днес насрочва първото заседание на новия парламент. Радев каза, че ще изчака резулатите да излязат в Държавен вестник, а това е факт в днешния брой. Ако все още не сте проверили кои са депутатите от вашия район - тук може да го сторите.

ГЕРБ обяви, че ще предложат правителство. Корнелия Нинова получава писма за подкрепа от страната. “Демократична България” е готова да преговаря с “Има такъв народ”, а Слави Трифонов мълчи. Развитието следим в блога.

На тези избори се появи един нов феномен - масово гласуване с преференция, без обаче целта да е влизане в парламента на посочения кандидат. Какво се крие зад това? Генка Шикерова разказва една такава история от Бургас.

“Тези българи по-скоро се затварят помежду си, в “невидими” общности. Това съвпада с период на засилена чувствителност спрямо “корените” - Диана Иванова обяснява защо победата на “Има такъв народ” сред българите в чужбина е закономерна.

Намерете още няколко минути днес за тази история - кой и какво ще строи на мястото на изсечената гора над Варна. Има познати имена. Елица Симеонова подрежда картината.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Пандемията върна българите и помогна на престъпниците

Правителството обмисля да ограничи използването на ваксината на AstraZeneca само за хора над 60 години, съобщава Медиапул. В България пристигнаха още 62 хиляди дози от ваксината на Pfizer. В следващите два месеца се очакват общо 2,7 милиона. До момента напълно ваксинирани са само 115 хиляди души. По една игла са получили почти 600 хиляди. Само за ден починаха над 200 души. За последното денонощие заразените са 3122 - всичко по темата следим в блога.

Директорът на Китайския център по контрол на заболяванията призна, че китайските ваксини срещу COVID-19 имат ниска ефикасност. Малко по-късно той каза, че е бил разбран погрешно. Сърбия използва масово препарата на Синофарм.

Пандемията е намалила в пъти българските емигранти, но е засилила преселението вътре в рамките на България, показват данни на НСИ, цитирани от Дневник.

Пандемията създава идеалните условия за организираната престъпност, която през 2020 г. се е развила и разпространила и сега повече от всякога представлява опасност за ЕС, пише в доклад на Европол.

Напрежението расте на поне две места по света

Русия продължава да струпва войски по границата си с Украйна и засега няма обяснение на това. Путин пък отказва да говори със Зеленски. Ако сте пропуснали - тук е обяснена тази история. Можете да отделите и по-малко от 3 минути, за да гледате това видео - какво се случва по границата и до какво ще доведе това.

Иран се закани да отмъсти на Израел за кибер атаката срещу ядрената инсталация на страната. В резултат плановете за обогатяване на уран са отложени поне с 9 месеца.

Полицай простреля чернокож мъж на светофар в Минесота. Смъртта на двайсетгодишния Донте Райт предизвика протест сред гражданите на Минеаполис.

Макрон обяви, че закрива “училището за президенти” ЕНА. Училището отдавна е обвинявано, че дава шанс само на деца от богати семейства. Тук е обяснено какви са причините.

А институциите на Европейския съюз продължават да се занимават с “Дивангейт”. Очертава ли се 2021 да бъде една ужасна година за ЕС - Рикард Йозвяк обяснява.

И две препоръки

Навършиха се точно 60 години от момента, когато първият човек полетя в космоса. Можете да проверите колко знаете за него - този тест ще ви отнеме само две минути, но може да научите нещо ново.

Тя е само на 27 години. Избрана е сред 4300 други кандидати и предстои да се обучава в центъра на НАСА в Хюстън. Днес тя е част от космическата програма на Дубай. Нора ал-Матруши е първата жена астронавт от арабския свят и Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG