Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Твоята сила ни връща нашата". Как случай на изнасилване във Франция роди феминистка икона


Жизел Пелико
Жизел Пелико

Изнасилвана е в продължение на 10 години от различни мъже без знанието ѝ. Жизел Пелико обаче няма от какво да се срамува. Тя прави точно обратното - прехвърля срама върху похитителите. С гордостта си и самообладанието си тя се превърна във феминистка икона във Франция.

Години наред Жизел Пелико страда от косопад и загуба на тегло. Понякога не си спомня части от деня си. Тя се опасява, че може да страда от Алцхаймер или тумор в мозъка. Истината обаче е друга.

През 2020 г. Пелико е извикана в районното управление в Авиньон, Франция.

Там полицаите ѝ казват, че съпругът ѝ, когото тя до онзи момент смята за любовта на живота си, я е дрогирал в продължение на почти десетилетие. И е канил непознати мъже в дома им, за да я изнасилват.

Всичко това е заснето на видео.

От 2011 г. до 2020 г. най-малко 51 мъже са изнасилили Жизел Пелико. Носенето на презерватив е било по желание. Заради това през 2020 г. тя разбира, че е заразена с четири болести, предавани по полов път.

Пелико е заедно с мъжа си от близо 50 години и двамата имат три деца и седем внуци.

Истината звучи немислимо.

Именно заради това Пелико има право случаят ѝ да бъде разглеждан при закрити врата, а нейното име да не бъде споменавано. Но тя пожелава точно обратното: открито се декларира като жертва и така срамът от извършеното остава за похитителите. Тя иска това да е ясно.

Тя казва, че решението ѝ да разкрие самоличността си и да говори публично за случая е имало за цел да покаже, че оцелелите не трябва да се срамуват от насилието, което са претърпели.

"Срамът трябва да премине към другата страна", казват и адвокатите ѝ.

Случаят предизвика възмущение в цяла Франция, но и възхищение - от смелостта на Пелико. Тя се превърна в символ на борбата на Франция срещу сексуалното насилие и това вече води до промени.

"Светът ми се разпадна"

През ноември 2020 г. Доминик Пелико е заловен от полицията да снима под полите на жени в супермаркет в Югоизточна Франция. В хода на разследването компютърът му е иззет, а там има нещо неочаквано - папка, озаглавена „Насилие“.

В нея са хиляди снимки и видеа, на които Пелико и други мъже изнасилват съпругата му, докато тя е в безсъзнание. През 2020 г. полицията извиква Жизел Пелико и за пръв път ѝ показва снимки на сексуалните посегателства.

„Светът ми се разпадна. За мен всичко се разпадна. Всичко, което бях градила в продължение на 50 години“, казва тя, цитирана от The Guardian.

Оказва се, че в периода от 2011 г. до 2020 г. Доминик e предлагал на непознати да спят със жена му чрез уебсайт. По негови думи те са били предупредени, че тя е упоена, както и че сексуалното насилие ще бъде заснето.

„Когато идваха, знаеха всичко. Всички знаеха какво ще се случи още преди срещите“, казва Пелико, и добавя: „Не съм принуждавал никого, не съм опирал пистолет в ничия глава“.

Мъжете не са били задължени да носят презерватив. Един от мъжете, за които се смята, че са я изнасилили, е бил ХИВ-позитивен.

Подсъдимите са на възраст между 26 и 74 години. Сред тях има пожарникар, журналист, ИТ специалист, военен. Повечето от тях са семейни и с деца.

"Аз съм изнасилвач"

"Аз съм изнасилвач". Това казва Доминик Пелико през септември, когато се признава за виновен и моли за прошка. Той казва, че е бил насилен сексуално като дете, което е предизвикало неговата перверзия.

Част от останалите обвиняеми също признават вината си. Други обаче казват, че са смятали, че участват в сексуална фантазия и че Жизел Пелико всъщност е дала съгласието си. По време на изслушванията някои от адвокатите се опитват да всеят съмнение именно по този въпрос - била ли е Пелико наистина в безсъзнание и искала ли е да експериментира сексуално с други мъже.

По тяхно искане на 19 септември в съда са показани снимки, на повечето от които се виждат интимни части от тялото на Жизел, в част от случаите със секс играчка. На някои от тях се вижда, че Пелико е с отворени очи. Според адвокатите мъжете, получаващи подобни снимки, лесно биха могли да се заблудят, че тя иска да прави секс с тях.

„Ако един мъж дойде да има сексуален контакт с мен, той все пак би трябвало да поиска съгласието ми“, казва тя тогава.

След този ден Пелико казва, че се е почувствала унизена от разпита на адвокатите на защитата, според които мъжете може да са допуснали грешка в преценката си или да са помислили, че тя е пияна или се преструва на заспала.

„Чувствах се унизена, докато бях в тази съдебна зала. Наричаха ме алкохоличка, съмишленичка на г-н Пелико“, казва тя и добавя, че животът ѝ е бил „разрушаван“ в продължение на 10 години. „В състоянието, в което съм била, абсолютно не бих могла да реагирам. Била съм в коматозно състояние, видеозаписите показват това“.

Макар тя да иска записите са бъдат показани публично, на следващия ден съдът решава това да не се случи.

Феминистка икона

„Възхищавам се на тази жена“, казва 62-годишната Катрин Арман пред New York Times. „Тя е изключителна“. Арман е пристигнала час и половина преди започването на едно от делата, за да може да присъства в залата.

От началото на процеса през септември всяка сутрин, когато Пелико пристига в сградата на съда, там вече я чакат десетки поддръжници. Когато тя си тръгва, те я аплодират.

На 14 септември феминистки асоциации организират над 30 шествия в подкрепа на Пелико в цялата страна.

„Не само с теб, Жизел, се отнасят като с вещ. Те казват на всички нас, че сме незначителни. Твоята сила ни връща нашата. Благодаря ти за това“, пише журналистката и писателка, във вестник Монд Елен Девинк.

Именно това е целта на Пелико - историята ѝ да помогне на други жертви на сексуални посегателства и дрогиране.

Въпросът за съгласието

Този случай повдигна и въпроса за правната дефиниция за изнасилване в страната. В много страни в Европейския съюз (ЕС) липсата на съгласие е част от определението за изнасилване. Франция обаче не е една от тях.

Понастоящем френското законодателство определя изнасилването като „всеки акт на сексуално проникване от какъвто и да е вид или орално-генитален акт, извършен чрез насилие, принуда, заплаха или изненада“.

В началото на годината институциите на ЕС приеха директива, която да защитава жените в страните членки от различни посегателства. Първоначално тя трябваше да включва и определение за изнасилване, но заради спор между държавите членки то отпадна.

Дефиницията, която беше обсъждана, се базираше именно на наличието или липсата на съгласие за сексуалния акт. Наред с други държави, негативна позиция изрази и Франция.

Дебатът за промяна на правната дефиниция на изнасилването във Франция, за която отдавна се застъпват феминистки организации, се възобнови именно заради случая с Жизел Пелико, срещу която не е прилагано насилие, нито заплаха.

Миналата седмица френският министър на правосъдието Дидие Маго съобщи, че е готов да добави "съгласие" към правното определение за изнасилване.

Делото на Пелико трябва да приключи през декември.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG