Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Време е". Хамас потвърди смъртта на Синуар, а Западът призова за освобождаване на заложниците


Яхия Синуар
Яхия Синуар

Палестинската паравоенната групировка Хамас потвърди за смъртта на лидера си Яхия Синуар. Той беше убит от израелската армия по-рано през седмицата.

В същото време лидери и външни министри от страни от целия свят реагираха на новината като призоваха за освобождаване на държаните от Хамас израелски заложници, както и за слагане на край на войната в Ивицата Газа.

Реакциите идват, след като в четвъртък вечер Израел обяви, че е елиминирал Синуар. Той беше издигнат за лидер на Хамас в началото на август, няколко дни, след като предишният лидер на групировката Исмаил Хания беше убит в Иран.

САЩ, Европейският съюз (ЕС) и други западни страни определят Хамас като терористична организация. На 7 октомври 2023 г. Хамас нападна Израел, уби 1200 души и взе около 240 за заложници. Яхия Синуар се смяташе за основния организатор на тази атака.

Израел отговори на атаката с пълномащабна офанзива в Ивицата Газа, където управлява Хамас. До момента офанзивата на Израел е отнела живота на над 42 хиляди души, предимно цивилни, и според правозащитни организации е предизвикала хуманитарна криза.

В четвъртък израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да продължи военните действия, но каза и че смъртта на Синуар е „началото на края на войната“ в Ивицата Газа.

От Хамас заявиха, че няма да освободят израелските пленници, докато войната не приключи и израелските сили не се оттеглят от Газа.

Американският президент Джо Байдън каза, че убийството на Синуар отваря възможност Ивицата Газа да не бъде управлявана от Хамас след войната.

„Яхия Синуар беше непреодолима пречка за постигането на всички цели. Това препятствие вече не съществува. Но ни предстои още много работа“, каза Байдън.

По-късно министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че Израел, Хамас и Хизбула трябва да се възползват от възможността за промяна, която се е появила с убийството на Синуар.

„Очевидно има възможности за промяна на посоката и ние се надяваме, че страните ще се възползват от това, както в Газа, така и в Ливан“, каза Остин.

„Яхия Синуар беше основният отговорник за терористичните нападения и варварските актове от 7 октомври. Днес с умиление мисля за жертвите, сред които 48 наши сънародници, и за техните близки“, написа президентът на Франция Еманюел Макрон в платформата „Екс“.

Макрон добави, че настоява „за освобождаването на всички заложници, които все още се държат от Хамас“.

„Време е всички заложници да бъдат освободени, да бъде обявено незабавно прекратяване на огъня и да започне възстановяването на Газа“, каза италианската министър-председателка Джорджа Мелони и призова да се търси изход от конфликта на основата на две държави - Израел и Палестина.

Външната министърка на Германия Аналена Баербок нарече Синуар „брутален убиец и терорист“, който „донесе смъртта на хиляди хора и неизмеримо страдание на цял един регион“.

„Сега Хамас трябва да освободи всички заложници и да сложи оръжията си, страданията на хората в Газа трябва най-накрая да приключат“, добави Баербок.

Според канадския премиер Джъстин Трюдо убийството на Синуар носи „справедливост за неговите жертви и техните семейства“ и „слага край на терора“.

Същевременно представител на Хамас, цитиран от Франс прес, каза, че групировката „не може да бъде унищожена“ въпреки убийството на Синуар. По-късно Хамас потвърди смъртта на лидера си.

През последните седмици ситуацията в Близкия изток ескалира, след като Израел започна сухопътна офанзива в Ливан срещу военната групировка и политическа партия Хизбула. Израелските военни убиха редица командири на Хизбула, включително лидера ѝ Хасан Насрала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG