Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вучич обяви победа на изборите в Сърбия. Наблюдатели съобщиха за нарушения на вота


Президентът на Сърбия Александър Вучич в края на изборния ден, 17 декември 2023 г.
Президентът на Сърбия Александър Вучич в края на изборния ден, 17 декември 2023 г.

Сръбският президент Александър Вучич обяви победа на местните и предсрочните парламентарни избори в неделя, съобщи Ройтерс. Данните на социологическите агенции показаха, че неговата популистка Сръбска прогресивна партия (СНС) печели вота, но окончателните резултати предстоят.

Новината идва на фона на критики от международни наблюдатели срещу предизборната кампания на Вучич. В нея те забелязаха реч на омразата, насаждане на страх в опозицията и оказване на натиск срещу журналисти и граждански активисти.

В края на изборния ден в неделя Вучич заяви от централата на СНС, че победата на изборите „ще бъде по-убедителна от най-добрите прогнози“.

Паралелното преброяване на гласовете от социологически агенции, цитирани от Ройтерс, показа над 46% подкрепа за СНС. Широката проевропейска опозиционна коалиция „Сърбия срещу насилието“ ще остане на второ място с 23,2%, добавят социолозите.

Вучич обяви победа за СНС в централата на партията в Белград в неделя вечерта, 17 декември 2023 г.
Вучич обяви победа за СНС в централата на партията в Белград в неделя вечерта, 17 декември 2023 г.

Заедно с това агенциите съобщават за редица нередности в изборния процес. Сред тях са организирано пристигане на избиратели в секциите, снимане на бюлетини и „многократно неспазване“ на изборните процедури. Забелязани са и „пропагандни материали“ на някои места за гласуване.

От опозиционната формация „Сърбия срещу насилието“ обвиниха управляващите в изборни измами и се заканиха да подадат жалба до Централната избирателна комисия.

Заместник-председателката на СНС и министър-председателка на Сърбия Ана Бърнабич отхвърли тези обвинения.

Вучич обяви предсрочни парламентарни избори след многохилядни протести в Сърбия по-рано тази година. Демонстрациите призоваха за оставката на президента и други политически фигури.

Десетки хиляди сърби блокираха булеварди и магистрали в протест срещу насилието
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Поводът за протестите бяха две масови стрелби през май, при които загинаха общо 18 души. Една от тях беше в училище. И при двете предполагаемите извършители са млади хора - на 14 и на 21 години.

В отговор на тези събития управляващите започнаха да отнемат оръжия от гражданите и засилиха охраната около училищата в страната. Въпреки това хиляди сърби продължиха да протестират срещу културата на насилие.

Това стана повод и за обединение на сръбската опозиция в коалицията „Сърбия срещу насилието“.

Сегашните парламентарни избори са третите в Сърбия за последните 3 години. В повечето общини те съвпаднаха с местните избори.

Социолозите съобщават за по-малка разлика между СНС и опозицията на местно ниво в столицата Белград. Там СНС печели 38,6% от гласовете, а „Сърбия срещу насилието“ - 35%.

Вучич е на власт в Сърбия от 2014 г. насам - първо като министър-председател, а после като президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG