Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите удължиха с 6 месеца срока за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет


Заседание на ВСС на 22 юни 2023 г.
Заседание на ВСС на 22 юни 2023 г.

Депутатите удължиха срока за избор на изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 6 месеца. Промените в Закона за за съдебната власт, с които стана това, бяха приети окончателно на второ четене в петък.

Мандатът на настоящия съвет изтече през октомври миналата година. Новият състав на ВСС обаче беше избран само на половина – квотата си попълниха съдиите, прокурорите и следователите, но не и Народното събрание.

С измененията, приети от Народното събрание в петък, се "зачеркват" проведените миналата година избори. Според промените до 6 месеца трябва да започне процедура за избор на нов състав.

От ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС защитиха предложението с мотивите, че дотогава парламентът вероятно ще е приел на първо четене промените в Конституцията. Очаква се част от тях да засегнат именно структурата и начина на избор на ВСС.

Освен това депутатите приеха и промени, с които се създава специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници. Новата система трябва да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява той да бъде проверен от трети страни. ВСС ще ѝ прави одит веднъж годишно, а докладите от проверката ще се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление, решиха още депутатите.

В подкрепа на измененията гласуваха от ГЕРБ, П-ДБ и ДПС. От „Има такъв народ“ подкрепиха текстовете, които предвиждат одит на информационните системи, но се въздържа по останалите промени. БСП и „Възраждане“ гласуваха против целия проект.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG