Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фундаментален документ" за сътрудничество. Путин се срещна с Ким Чен-ун


Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и севернокорейският лидер Ким Чен-ун в Пхенян, 19 юни 2024 г.
Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и севернокорейският лидер Ким Чен-ун в Пхенян, 19 юни 2024 г.

Лидерите на Северна Корея и Русия Владимир Путин и Ким Чен-ун изразиха взаимна подкрепа и благодарност на среща в Пхенян. Двамата подписаха споразумение за стратегическо партньорство, който Путин определи като "фундаментален документ".

Посещението на руския президент в Северна Корея идва на фона на продължителната война с Украйна, а режимът в Пхенян е обвиняван, че доставя на Москва боеприпаси.

Първото посещение на Путин от 24 години насам в еднопартийната държава се следи отблизо от Запада. Очаква се нов стратегически съюз на фона на войната срещу Киев, а двете страни се борят със западните санкции, наказващи агресията или - в случая на Пхенян - нелегалните ядрени и други оръжейни програми.

Пакт за отбрана и военнотехническо сътрудничество

След около два часа разговор на четири очи двамата антизападни лидери подписаха пакт за стратегическо партньорство. От изказванията и на Путин, и на Ким след това се разбра, че документът включва клауза за взаимна отбрана.

"Подписаното днес споразумение за всеобхватно партньорство предвижда, наред с други неща, взаимопомощ в случай на агресия срещу една от страните по това споразумение", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Русия също така не изключва развитието на военнотехническо сътрудничество със Северна Корея, добави руският президент.

С подписания документ отношенията между Северна Корея и Русия са се издигнали до "ново, високо ниво на съюзничество", каза Ким. По думите му подписването на документа бележи исторически момент в отношенията между двете страни.

"Пълна подкрепа" за войната на Москва в Киев

Северна Корея "изразява пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ при провеждането на специалната военна операция", т.е. войната в Украйна, каза Ким. Путин му благодари за подкрепата , "включително по въпроса за Украйна". Кремъл нарича "специална военна операция" непровокираното си нахлуване на територията на Украйна през февруари 2022 г.

Русия се бори срещу десетилетната "хегемонистична и империалистическа политика" на САЩ и съюзниците им, каза Путин в началото на разговорите с Ким.

"Високо ценим вашата последователна и твърда подкрепа за руската политика, в това число и по украинското направление", каза Путин. "Отношенията между двете страни са основани на принципа на равноправието и взаимното зачитане на техните интереси", добави той.

Западът от месеци твърди, че Северна Корея снабдява масирано с боеприпаси Русия, а миналата седмица Пентагонът обвини Москва, че е използвала севернокорейски балистични ракети в Украйна. Според САЩ и Южна Корея в замяна Кремъл е предоставил на Пхенян експертни знания и съдействие за сателитната ѝ програма и е изпратила помощи за справяне с недостига на храна в страната.

"Международната обстановка се усложнява и се мени бързо", каза Ким, цитиран от ТАСС. "При тази ситуация възнамеряваме да задълбочим още повече стратегическите връзки с Русия".

Севернокорейският лидер добави, че страната му "оценява" ролята на Москва в поддържането на стратегическото съотношение на силите в света.

Заедно срещу западните санкции

Русия и Северна Корея си сътрудничат тясно, за да преодолеят санкциите, наложени от САЩ, каза още Путин. Двете страни ще продължат "решително да се противопоставят" на това, което той определи като амбиции на Запада "да попречи на установяването на многополюсен световен ред, основан на справедливост, взаимно зачитане на суверенитета и отчитане на интересите на всяка страна".

Русия и Северна Корея ще разработят търговски и платежни системи, "които не се контролират от Запада", каза още Путин.

Северна Корея е подложена на тежки икономически санкции от Съвета за сигурност на ООН заради ядрените си оръжия и ракетните си програми, а на Русия САЩ и ЕС наложиха санкции заради войната ѝ в Украйна.

Президентът на Русия Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун на официална церемония по посрещането на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян, Северна Корея, 19 юни 2024 г.
Президентът на Русия Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун на официална церемония по посрещането на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян, Северна Корея, 19 юни 2024 г.

Путин беше посрещнат с помпозна церемония на централния площад в Пхенян, украсен с голямо пано с портретите на двамата ръководители.

Хиляди жители на севернокорейската столица, сред които много деца с цветя и балони, приветстваха Путин и Ким под музикалния съпровод на военен оркестър.

За последно Путин и Ким Чен-ун се срещнаха по време на пътуването на севернокорейския лидер до Далечния изток на Русия през септември 2024 г. Предишното посещение на Путин в Северна Корея беше през 2020 г.

Очаква се сега Путин и Ким да подпишат документи, които регламентират двустранните им отношения, включително е възможно да сключат споразумение за "стратегическо партньорство", съобщи Кремъл във вторник.

В понеделник говорителят на Белия дом Джон Кърби изрази пред репортери безпокойство от евентуалното задълбочаване на отношенията между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG