Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крайнодесни и популисти. Австрийската партия на свободата и формациите на Орбан и Бабиш се обединяват


Унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) и лидера на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл по време на срещата им във Виена на 30 юни 2024 г., заедно с бившия чешки премиер Андрей Бабиш (на заден план вдясно).
Унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) и лидера на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл по време на срещата им във Виена на 30 юни 2024 г., заедно с бившия чешки премиер Андрей Бабиш (на заден план вдясно).

Крайнодесни и популистки формации от Австрия, Унгария и Чехия обявиха нов политически съюз - "Патриоти за Европа" - и поканиха и други европейски партии да се присъединят към него.

Лидерите на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Херберт Кикъл, партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на бившия премиер Андрей Бабиш обявиха в неделя във Виена сформирането на политическото си обединение.

Новината идва на фона на огромните успехи, постигнати от крайнодесни формации на изборите за европарламент на 9 юни. Те са първа сила във Франция, Австрия, Белгия, Италия и втора сила в Германия, Нидерландия и други страни от Европейския съюз (ЕС).

За първи път в Европейския парламент (ЕП) ще има толкова много представители на евроскептични или ксенофобски движения - над 150. Ако се обединят, биха представлявали втората най-голяма група в ЕП след тази на Европейската народна партия (ЕНП), която спечели изборите.

За да се създаде нова група в ЕП, се изисква тя да е съставена от партии от поне една четвърт от 27-те държави членки на ЕС. На проекта "Патриоти за Европа" засега не достигат 23 представители от поне 7 държави членки.

"Днешният ден е исторически, защото навлизаме в нова ера на европейската политика", каза лидерът на АПС Херберт Кикъл на пресконференция в хотел във Виена, на която присъстваха Бабиш и Орбан. Той изрази убеденост, че още в следващите дни към новата коалиция ще се присъединят още много европейски формации.

Орбан обеща новият съюз "бързо" да доминира в европейската политическа десница. Националпопулистът и яростен критик на Брюксел добави, че "това ще се случи до дни, а след това небето е предел".

Партията му "Фидес" доминира в унгарската политика със супермнозинство от 2010 г. насам, но тя изглежда изолирана, след като напусна дясноцентристката група на ЕНП в ЕП под заплахата от изключване през 2021 г.

АПС е част от политическата група "Идентичност и демокрация" заедно с френската партия "Национален сбор" на Марин Льо Пен. АНО не е част от никоя политическа група.

Влиянието на Будапеща ще се засили през тази година, тъй като Унгария поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС. Тя каза, че целите ѝ включват даване на повече място на по-критични гледни точки за мисията и работата на ЕС.

Орбан е начело на Унгария от 2010 г. За това време той ограничи правата на групи от унгарското общество, сред които ЛГБТИ общността и мигрантите, и успя да подчини и медии, и съдилища.

Орбан се противопостави на санкциите на ЕС и други страни, наложени на Русия заради непровокираното ѝ пълномащабно нахлуване в Украйна в началото на 2022 г. Той пречи на решенията на ЕС за военна помощ от съюза за Украйна и се разграничи и от позицията на НАТО по този въпрос.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG