Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният съд на САЩ ще реши дали Тръмп може да се кандидатира за президент


Президентът на САЩ между 2016 и 2020 г. Доналд Тръмп
Президентът на САЩ между 2016 и 2020 г. Доналд Тръмп

Върховният съд на САЩ ще се произнесе по дело, свързано с възможността на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент. Решението на съда ще бъде постановено през февруари, съобщават американски и светновни медии.

Новината идва на фона на две щатски забрани и още редица дела, заведени с цел да отстранят Тръмп от възможността да се кандидатира за нов мандат в Белия дом. Той вече служи на поста държавен глава между 2016 и 2020 г., но загуби на последния вот от настоящия американски президент Джо Байдън.

До разглеждането на казуса от Върховния съд се стигна, след като преди дни Тръмп поиска от членовете му да отменят решението на съда в Колорадо, с което му беше забранено да участва на първичните избори за президент. Съдът в централния американски щат отстрани Тръмп от първичния вот, който предстои през март, заради участието му в щурма срещу сградата на Конгреса през 2021 г.

Освен Колорадо с подобно решение излезе и щатът Мейн, но то също е обжалвано от Тръмп.

Държавният глава между 2016 и 2020 г. ще оспорва съдебното решение от Колорадо, което се базира на стар текст от конституцията, според който всеки участвал в бунт или метеж не може да заема публична длъжност.

Редица експерти в САЩ коментират, че решението на съда може да се окаже най-важното в цялата му история, с което той на практика ще се включи в изборите, защото след него ще стане ясно дали Тръмп може или не може да участва в тях.

По време на свое предизборно събитие през уикенда Байдън нападна Тръмп и каза, че преизбирането му за нов мандат е заплаха за демокрацията в САЩ.

Върховният съд в САЩ се състои от деветима съдии. В него преобладава т.нар. консервативно мнозинство т.е. съдии, за които се смята, че са с по-консервативни убеждения, защото са предложение на президенти от Републиканската партия. По време на мандата на Тръмп с подкрепата на водения от Мич Макконъл Сенат бяха назначени трима върховни съдии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG