Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен е преизбрана за председателка на ЕК. Какво предлага за бъдещето на Европа


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за нов мандат начело на Европейската комисия (ЕК). Тя получи 401 гласa "за", като нужни ѝ бяха най-малко 360. 284 депутати гласуваха "против".

Гласуването беше анонимно и се осъществи чрез хартиени бюлетини.

Новината идва, след като на 9 юни се състояха изборите за Европейски парламент, след които той се измести вдясно. Фон дер Лайен е начело на ЕК от 2019 г. насам, като обяви, че ще се кандидатира за нов мандат в началото на 2024 г.

Гласуването беше предшествано от почти 1-часова реч на Фон дер Лайен, в която тя обеща да се фокусира върху защитата и сигурността, конкурентоспособността и климата, ако бъде избрана. Тя отправи редица предложения, важни за различни партии в европарламента.

Тя очерта конкурентоспособността на Европейския съюз (ЕС) като един от нейните приоритети. Предложение - насочено към Европейската народна партия (ЕНП), част от която е и Фон дер Лайен.

„Европа се нуждае от повече инвестиции. От земеделието до промишлеността. От цифровите до стратегическите технологии“, каза тя по време на речта си.

Тя обеща да създаде „Европейски фонд за конкурентоспособност“, който да насочва средства към различни видове технологии, сред които изкуствен интелект и биотехнологии. Освен това се ангажира да намали регулациите и да запази „конкурентното предимство“ на ЕС на фона на опасенията, че континентът ще изостане от САЩ и Китай.

"За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена", каза Фон дер Лайен. С това тя предложи създаването на единен европейски отбранителен съюз, както и на общоевропейска система за противовъздушна отбрана и киберзащита като „проекти от общ европейски интерес“.

Фон дер Лайен каза, че програмата за климата и опазването на околната среда ще се съсредоточи върху върху прилагането на съществуващите закони, а не върху приемането на нови. Добави и амбициозна нова цел - намаляване на емисиите от парникови газове с 90% до 2040 г.

Част от депутатите вляво поставиха политиките в областта на климата като залог за подкрепата си към Фон дер Лайен, пише „Политико“.

Освен това Фон дер Лайен обърна внимание на проблема с достъпа до жилища и съобщи, че ще назначи еврокомисар по жилищната политика.

Кандидатката за председател на ЕК също така обеща, че заместник-председател на Европейската комисия ще координира работата по намаляване на бюрокрацията - ключово искане на италианскaта министър-председателка Джорджа Мелони и нейната група десните европейски консерватори и реформисти.

В отговор на критиките на десницата в парламента за имиграционната политика на ЕС Фон дер Лайен предлага и еврокомисар за Средиземноморието, както и утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс”.

Освен предложенията си по време на речта си Фон дер Лайен разкритикува унгарския министър-председател Виктор Орбан и неговото пътуване до Русия.

Предложените от Фон дер Лайен политики са рязък завой от първия ѝ мандат, в който доминираше планът за борба с изменението на климата.

По време на предишния ѝ мандат Великобритания напусна ЕС, беше подписан Европейската зелена сделка, случи се пандемията от COVID-19, а впоследствие ЕС прие инструмента NextGeneration EU, свързан с преодоляването на последиците от нея и прехода към по-голяма устойчивост на икономиките от пакта. Две години преди края на мандата ѝ започна ивойната на Русия срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG