Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сякаш подсъдимият е поел обвинението". Унгария на Орбан поема председателството на ЕС


Премиерът на Унгария Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан

Унгария, ръководена от десния националист и приятелски настроен към Русия министър-председател Виктор Орбан, поема ротационното председателство на ЕС на 1 юли. Това предизвиква безпокойство в голяма част от западните страни на фона на признаците за засилване на крайната десница на континента.

"Това е невероятно. Сякаш подсъдимият в съдебен процес изведнъж е поел обвинението", каза унгарският журналист и биограф на Орбан Паул Лендвай пред Агенция Франс прес, визирайки дългогодишната опозиция на Орбан срещу политиките на ЕС.

Председателството на Унгария идва на фона на огромните успехи, постигнати от крайнодесни формации на изборите за европарламент на 9 юни. Те са първа сила във Франция, Австрия, Белгия, Италия и втора сила в Германия, Нидерландия и други страни от Европейския съюз (ЕС). В неделя крайнодесни и популистки формации от Австрия, Унгария и Чехия обявиха нов политически съюз - "Патриоти за Европа" - и поканиха и други европейски партии да се присъединят към него.

Орбан, който управлява Унгария от 2010 г. насам, разгневи много лидери на ЕС с нападките си срещу демокрацията и основополагащите принципи на съюза. Той се противопоставя и на санкциите срещу Русия и военната помощ за Украйна и демонстрира близки връзки с руския президент Владимир Путин.

По време на управлението си Орбан ограничи правата на групи от унгарското общество, сред които ЛГБТИ общността и мигрантите, и подчини медии и съдилища.

Въпреки заявените си политики, унгарският лидер вероятно няма да окаже значително влияние върху процеса на вземане на решения в ЕС по време на шестмесечното председателство на Унгария.

Така смята Дорка Такачи, научен сътрудник в Центъра за евроатлантическа интеграция и демокрация.

"Времето на председателството ще даде на Орбан малко възможности да наруши политиките на ЕС. Мандатът започва преди дългата лятна ваканция е и по време на формирането на нов Европейски парламент и Комисия", каза тя пред Асошиейтед прес.

Изборите за ЕП в началото на юни показаха големи успехи на европейската крайна десница. Въпреки това дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) излезе на първо място - както е правила на всички избори за ЕП от 1999 г. насам.

За да се създаде нова група в ЕП, се изисква тя да е съставена от партии от поне една четвърт от 27-те държави членки на ЕС. На новосформирания проект "Патриоти за Европа" засега не достигат 23 представители от поне 7 държави членки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG