Връзки за достъпност

Извънредни новини

Договори с 6 страни за над 18,2 млрд. евро. Каква военна помощ получава Украйна след европейския тур на Зеленски


Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и шведският министър-председател Улф Кристерсон говорят на пресконференция по време на скандинавската среща на върха за сигурността и отбраната в Стокхолм, Швеция.
Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и шведският министър-председател Улф Кристерсон говорят на пресконференция по време на скандинавската среща на върха за сигурността и отбраната в Стокхолм, Швеция.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа в Швеция три нови двустранни споразумения в областта на сигурността - с Швеция, Норвегия и Исландия. Това предадоха световните агенции в петък.

По-рано през седмицата той сключи такива договори с още три европейски държави, като Киев ще получи общо от шестте военна и друга помощ в размер на над 18,2 млрд. евро в следващите години.

Това се случва в момент, когато западните страни обсъждат дали да позволят на Украйна да използва техни оръжия за нанасяне на удари по военни цели на територията на Русия, която отвори втори фронт в североизточната украинска Харковска област.

По-рано излезе информация, че президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил частично използване на дарени от страната му оръжия по цели в Русия, но само около Харков.

В Стокхолм в петък Зеленски участва в третата среща на високо равнище Украйна-Северна Европа с водещи теми противовъздушната отбрана и съвместното производство на оръжия. Той се срещна с премиерите на Швеция, Дания, Норвегия и Исландия, както и с президента на Финландия. Всички тези страни са членове на НАТО и твърди поддръжници на Украйна.

Дания и Финландия вече подписаха 10-годишни споразумения за сигурност с Украйна, съответно през февруари и април. Сега такива бяха сключени с Швеция, Норвегия и Исландия и така станаха общо 15 за Украйна със западна държава от началото на руската агресия.

"Виждате, че Русия се опитва да разшири войната... Само заедно можем да спрем лудостта на Москва", каза Зеленски при подписването на споразумението с Швеция.

"Вие буквално се борите не само за собствената си свобода, но и за нашата свобода и сигурност. Ето защо подкрепата за Украйна е толкова фундаментална", каза шведският министър-председател Улф Кристершон.

В следващите редове обобщаваме информацията за това колко и какви оръжия ще получи Киев според споразуменията, сключени през последните седмици.

Швеция

Швеция и Украйна подписаха документ, според който военната помощ за Украйна през 2024-2026 години ще възлиза на почти 6,5 милиарда евро. Размерът на помощта ще се увеличи през десетгодишното действие на споразумението.

По-рано този месец Швеция заяви, че се е съгласила да предостави допълнителна военна подкрепа за общо 75 милиарда шведски крони (7,09 млрд. долара) за 3 години.

Помощта включва предоставянето на специализирани самолети ASC 890 и перспективата за прехвърляне на самолети JAS 39 Gripen в Украйна, включително съответното обучение на пилоти.

Ще се развива и двустранно сътрудничество за локализация, ремонт, поддръжка и производство на шведски отбранителни продукти у нас.

Исландия

Фиксираният размер на годишната финансова помощ в периода 2024-2028 г. в споразумението с Исландия пък е най-малко 4 милиарда исландски крони (близо 27 млн. евро).

Страната, представяна от премиера Бярни Бенедиктсон, се ангажира да предостави дългосрочна икономическа, хуманитарна и отбранителна подкрепа на Украйна, както и да допринесе за бъдещото ѝ членство в ЕС и НАТО.

Освен това ще продължи да превозва за Украйна военни товари и оборудване от съюзниците от алианса с чартърни товарни самолети.

Норвегия

Заедно с норвежкия премиер Йонас Гар Стере Зеленски подписа споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа. Норвегия ще предостави на Украйна почти 1,2 милиарда евро военна помощ тази година. С него се заявява и ясна готовност за прехвърляне на изтребители F-16. Страната ще продължи да осигурява и системи и оборудване за NASAMS и ще обучава специалисти.

На срещата в Стокхолм лидерите обсъдиха също как северните страни биха могли да увеличат производството си на боеприпаси и да подпомогнат производството на оръжия на самата Украйна, се казва в изявление от канцеларията на датския премиер.

Преди да сключи договорите с държавите от Северна Европа, Володимир Зеленски направи обиколка в други три европейски държави.

Испания

Тя започна в понеделник от Мадрид, където той сключи пакт за сигурност, предвиждащ осигуряването на помощ за Киев във военната сфера от 1 млрд. евро през тази календарна година и от още 5 млрд. евро до 2027 г.

Испанската подкрепа ще включва ракети за противовъздушната отбрана на Украйна, плюс още танкове „Леопард“ и боеприпаси за артилерията.

Белгия

След това Украйна и Белгия сключиха двустранно споразумение за сигурност, което включва доставката на 30 изтребителя F-16. То беше подписано в Брюксел между украинския президент и белгийския премиер Александър Де Кроо.

Документът включва белгийска помощ на стойност най-малко 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението.

Португалия

В Лисабон от Володимир Зеленски и португалският премиер Луиш Монтенегро подписаха 10-годишно споразумение, според което Украйна ще получи най-малко 126 милиона евро през тази година.

То потвърждава участието на Португалия в коалицията за доставка изтребители на F-16, програмата за закупуване на голямокалибрени боеприпаси, усилията за разминиране и морска сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG