Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна контролира 74 селища в руската област Курск, казва Киев


Украински военнослужещи управляват танк Т-72 съветско производство в Сумската област, близо до границата с Русия, на 12 август 2024 г., по време на руската инвазия в Украйна.
Украински военнослужещи управляват танк Т-72 съветско производство в Сумската област, близо до границата с Русия, на 12 август 2024 г., по време на руската инвазия в Украйна.

Украйна е поела контрола над 74 населени места в област Курск, Русия. За това съобщи най-високопоставеният военен командир на страната Олександър Сирски късно във вторник.

Новината идва, след като във вторник Украйна съобщи, че владее около 1000 кв. км. руска земя, а Русия потвърди за около половината и добави, че става въпрос за 28 населени места. Нито едно от тези твърдения не може да бъде независимо проверено в условията на война.

Във вторник генерал-полковник Олександър Сирски информира президента Володимир Зеленски, че през последните 24 часа военните на Киев са напреднали в различни посоки с до 3 км и са завзели 40 кв. км нова територия.

Зеленски каза в Телеграм, че въпреки трудните и интензивни сражения настъплението продължава.

На този фон говорителят на украинското външно министерство Хеорхий Тихи каза, че "Украйна не е заинтересована от превземането на територията на Курска област".

По-късно Зеленски каза, че стотици руски войници са се предали на украинските сили в Курска област и към всички тях е гарантирано хуманно отношение.

В отделно съобщение в Telegram украинският президент съобщи, че се е срещнал в Киев с литовския министър на отбраната Лауринас Кашчюнас, който му е казал, че Русия премества войски от балтийския си ексклав Калининград в Курска област.

Същевременно генералният щаб на Украйна съобщи, че силите на Кремъл са засилили атаките си в Източна Украйна. През предходното денонощие руските войски са извършили 52 нападения в района на Покровск - град в Донецка област на Украйна, който се намира близо до фронтовата линия. Това е приблизително два пъти повече от броя на ежедневните атаки там преди седмица.

Украинските войски започнаха изненадващата си атака миналия вторник, като навлязоха до 30 км навътре в Русия. Москва нападна Украйна през февруари 2022 г., като оттогава води пълномащабна война срещу страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG