Връзки за достъпност

Извънредни новини

Търсят се войници на концерт. Как набирането на хора за фронта разделя Украйна


Военни вербовчици и полицаи задържат мъж, който подлежи на военна служба, преди рок концерт в Киев на 11 октомври. Властите в Украйна напоследък се появяват на места, където се събират много хора, за да търсят войници, които опитват да избегнат мобилизацията.

Украйна има все по-остра нужда от хора за фронта, а вече няма толкова доброволци, които искат да защитят страната си от окупатора Русия. Методите за мобилизация на мъже, които отказват да се включат в армията, обаче създават напрежение. А последното, от което Украйна има нужда, е разделение.

Концерт в Киев на най-популярната рок група в Украйна, известен курорт, голяма сватба в центъра на Лвов. На всички тези и много други места в страната, където се събират много хора, през последните дни се появяват и военни служители. Те търсят украински мъже, които не са се регистрирали за служба в армията след приемането на дълго обсъждания и според някои противоречив закон за военна мобилизация.

Кадри, заснети преди концерта на групата "Океан Елзи" в Двореца на спорта в Киев на 11 октомври, показаха как служители на реда влачат мъж в цивилни дрехи по тротоара. Той крещи в знак на протест, а хора наоколо хора скандират „Срам!“.

Това е пример за сблъсъка на два свята в Украйна, където смъртоносните сражения с руския агресор продължават по протежение на 1200-километровата фронтова линия вече трета година, а на войната, която Русия започна, не се вижда краят.

Животът в Украйна, дори нощният - продължава въпреки постоянните руски въздушни атаки с ракети и дронове, които поразяват градове и села в цялата страна.

„Половината страна плаче, а другата половина скача от радост“, казва пред Украинската служба на Свободна Европа (RFE/RL) Олексий Харан, професор по политически науки и директор на изследователския отдел на базираната в Киев фондация „Демократични инициативи“, за да подчертае разделението между войниците на фронта и цивилните граждани, които живеят сравнително безгрижно по време на война.

А разделение в момента е последното, от което Украйна има нужда.

Опитът на властите да привлекат така нужните войници, се случва на фона на тежките предизвикателства пред Украйна в усилията ѝ да отблъсне настъплението на Русия. Руската армия напредва, макар и бавно в района на Донбас, като окупаторът използва и въздушно превъзходство.

Руските атаки срещу енергийната инфраструктура заплашват да доведат до много тежка зима. За бойното поле трябват хора, а бъдещето на жизненоважната подкрепа от Запада - доставка на оръжия, финансова помощ и дипломатическа подкрепа - е неизвестно на фона на предстоящите избори за президент на САЩ и разногласия между страните от ЕС.

Какво мислят Тръмп и Харис за войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Смъртоносна игра на числа

Акциите в Украйна за набиране на войници сочат проблем, който „е нараснал до невероятни размери“, казва киевският политически анализатор Олексий Кошел - има остра нужда от повече войници на фронтовата линия. Това е проблем, който трябва да се реши от Киев, но последиците се отразяват далеч от бойното поле и задълбочават разделението в обществото. А последното нещо, от което се нуждае Украйна, е разделение.

Човешките ресурси са проблем и за Русия, тъй като московската армия прави „доста скромен напредък при огромни разходи за хора и оборудване“, казва Рут Дейермонд, старши преподавател в катедрата по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон. Но проблемът е „очевидно по-остър" за Украйна.

„На фронта няма достатъчно хора - това е абсолютен факт“, заяви пред Свободна Европа украинският военен анализатор Павло Нарожний. „Има недостиг на личен състав в абсолютно всички части“.

Просто няма хора - няма ги.
Павло Нарожний

За да илюстрира това, той описа сценарий на фронта: „Имаме наблюдателен пост или отбранителен пункт, в който трябва да има 30 души на служба, но в действителност може да има 5 или 7. И 30-40 руснаци атакуват, а тези няколко войници трябва да задържат атаката на 30-40. Защото няма достатъчно хора“.

„Просто няма хора - няма ги.“

Армията на Украйна „никога не може да спечели играта на числа срещу противник като Русия, с много по-голямо население и ръководство, което е готово да плати много висока кръвна цена за военните си цели “, казва и Симон Шлегел, старши анализатор за Украйна в Кризисната група.

Проблемът с недостига на хора за фронта не е бил толкова голям през първата година, след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г.

В началото „доброволците образуваха дълги опашки пред центровете за набиране на войници и често носеха собствено оборудване и сами организираха обучението си“, каза Шлегел. През 2023 г. обаче „изобилният поток от доброволци пресъхва“.

Жена минава покрай улична реклама, която призовава гражданите на Украйна да се присъединят към армията, за да защитят страната си от агресора Русия. 14 юни 2023 г, село Хрушивка, Днепропетровск.
Жена минава покрай улична реклама, която призовава гражданите на Украйна да се присъединят към армията, за да защитят страната си от агресора Русия. 14 юни 2023 г, село Хрушивка, Днепропетровск.

Законът за мобилизацията в Украйна е част от поредица усилия през тази година за увеличаване на броя им. Наред с други неща, той изисква от мъжете на възраст между 25 и 60 години да актуализират личните си данни в центровете за набиране на военнослужещи, в гражданските административни служби или чрез правителственото приложение Reserve+.

„Това доведе до много по-добър преглед върху това на какъв резерв може да разчита Киев. Този резерв, може би около 3,7 милиона наборни войници, е много по-голям от може би 200 000 войници, които Киев се надява да мобилизира тази година“, каза Шлегел. „И изглежда, че приемът е нараснал значително през лятото.“

"Дива мобилизация"

Но има много проблеми - като се започне от пречките пред ефективното обучение, защото много войници, които са квалифицирани да се обучават, са вече мъртви или се сражават на фронта, и се стигне до корупцията, която позволява на мъжете да избягват военната служба с подкупи и други машинации.

Съществуват и възпиращи фактори за служба, включително това, че приетият закон за мобилизацията не определя правила за демобилизация или ротация. Потенциалните новобранци се опасяват, че подобно на изтощените войници, които се сражават с малка или никаква почивка от 2022 г. или 2023 г. насам, веднъж влезли в армията, може никога да не се измъкнат живи.

В репортаж от 15 октомври „Украинска правда“ цитира информация на Главната прокуратура, според която през периода януари - септември 2024 г. са регистрирани близо 18 300 случая на дезертьорство, което е четири пъти повече, отколкото през същия период на 2023 г.

Насилствени усилия за привличане на мъже в армията или призиви да се регистрират, които някои наричат „дива мобилизация“, е имало и преди приемането на новия закон. От първата пълна зима на тоталната война насам в интернет периодично се появяват видеоклипове, показващи как вербовчици раздават известия за привличане към армията- понякога по агресивен начин.

Със задълбочаването на проблема с човешките ресурси в Украйна се засили и общественият дебат. В анкета на киевския Център „Разумков“ от края на юни почти половината от анкетираните - 46 % - заявяват, че „няма нищо срамно в избягването на военна служба“, а 29 % - че има.

Но задържането на хора по време на концерта на "Океан Елзи" преди дни обтегна нервите на обществото в чувствителен за Украйна момент, когато президентът Володимир Зеленски се опитва да "продаде" на украинците и на поддръжниците на Киев по света „план за победа“, който ще изисква засилена подкрепа от Запада и покана към Украйна за членство в НАТО преди края на войната.

Фронтменът на "Океан Ели" Святослав Вакарчук, е рок звезда и бивш депутат, който през 2019 г. основава партия "Глас".
Фронтменът на "Океан Ели" Святослав Вакарчук, е рок звезда и бивш депутат, който през 2019 г. основава партия "Глас".

Кадрите от сблъсъка между вербовчици и цивилни граждани в столицата заляха социалните мрежи и предизвикаха шумна реакция и от онези, които одобряват мобилизацията, и от тези, които са против, по отношение на методите, които властите използват за набиране на хора за фронта.

„Взимат всички безразборно“, казва пред Свободна Европа мъж от северния град Чернигов. „И къде ги изпращат - на смърт? Мисля, че това е неправилно.“

Сражавал съм се в две войни. Така че смятам, че това е дълг на всеки украински мъж“

Друг жител на Чернигов обаче не е съгласен. „Вярвам, че това е задължение на всеки човек“, каза той. „Аз служа от 2015 г. насам. Сражавал съм се в две войни. Така че смятам, че това е дълг на всеки украински мъж“.

За други въпросът е по-скоро въпрос на методи.

„От една страна, изглежда, че трябва да попълним армията си и да им помогнем [да се ротират]. От друга страна, не ми харесва начинът, по който го правят“, казва една жена.

"Искаме да танцуваме, докато вие се биете"

Мобилизационните методи, които противопоставят военнослужещи, които в някои случаи са ранени ветерани от битките, на цивилни граждани в свободното време, създават „взривоопасна смес“, казва депутатът от украинския парламент Олексий Хончаренко пред Current Time.

„Те са загубили братята си по оръжие и здравето си, а тук са по улиците на големия град, където кипи живот, има ресторанти, клубове, концерти.“

„Това е неправилно, системата [на центровете за набиране на войници] трябва да бъде изцяло гражданска“, казва Хончаренко. „И всичко това, разбира се, създава напрежение в украинското общество.“

В публикация във Facebook военнослужещата Леся Ханжа предположи, че виковете „Срам!“, отправени към вербовчиците и полицаите на мястото на концерта в Киев, са признак за „общество, което бърка срама с честта“ - разрив между военните и обикновените граждани, от една страна, и привилегирования, снизходителен елит, от друга.

„[Това] ми звучи като послание от рода на „Вие сте неудачници, а ние не сме. Ние искаме да танцуваме, докато вие се биете, и смятаме, че това е нормално". По думите ѝ това е "нахалство, което се представя за човешки права“.

Конфронтации като тази на концерта на "Океан Елзи" обаче отварят врата и за руската пропаганда, според подкрепяния от държавата Център за противодействие на дезинформацията. Според него руските медии и прокремълските блогъри са използвали събитията, за да разгърнат наратива, че мобилизацията в Украйна е несправедлива и че правителството „иска да се бори до последния украинец“.

Но проблемът с човешките ресурси затъмнява всяка заплаха от руската пропаганда, предполагат анализаторите.

Ако динамиката на мобилизацията не се промени, перспективите са мрачни, казва Нарожний пред Свободна Европа: „катастрофа“ е малко вероятна, но „ние постоянно ще отстъпваме в районите, където врагът напредва“.

„Да, те напредват бавно. Да, те печелят по няколко десетки метра на ден - но това все още е пълзящо настъпление. То е като гангрена, която разяжда човека, а в нашия случай, за съжаление, разяжда и страната ни“, каза той. И добави, че "ако нещата не се променят и тази негативна тенденция продължи, ще загубим страната си и народа си“.

Форум

XS
SM
MD
LG