Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бизнесът и корупцията процъфтяват". Какво разказва сръбски наемник за войната на Русия срещу Украйна


Илюстрация на Свободна Европа
Илюстрация на Свободна Европа

През 2022 г. един сърбин решава да се сражава на страната на Русия в Украйна. Прави го, за да помогне на "братския руски народ". Но това, което вижда на фронта, го разочарова и разбива представите му. Той не е единственият, но е от малкото, решили да разкажат историята си.

Драган* е сръбски гражданин. През юни 2023 г. той и група негови сънародници пристигат на летище „Никола Тесла“ в Белград. Месеците преди това те са прекарали в Русия. Според документите, които носят, там те са работили като строители.

Истината обаче е друга.

Всички те се връщат от фронта в Украйна, където са се сражавали в руската щурмова бригада „Вълк“ след кратко обучение във военни полигони край Москва.

Тази група е най-новото доказателство за съществуването на тайна система, чрез която Русия изпраща хора от Балканите на фронта в Украйна. Москва започна войната там през февруари 2022 г. след десетилетен конфликт, водещ началото си от незаконното анексиране на украинския полуостров Крим през 2014 г.

До този момент няма достоверна информация за това точно колко сърби са се сражавали заедно с руснаците, макар че снимки на наемниците понякога се публикуват (със закрити лица) в Telegram.

От 2015 г. обаче в Сърбия е забранено участието в чужди войни. То се наказва със затвор до 8 години.

Същевременно страната поддържа търговски и дипломатически връзки с Русия, а социологическите проучвания показват, че почти половината от 7-те милиона жители на Сърбия все още смятат Русия за свой основен съюзник.

Вътрешното и външното министерства, както и Разузнавателната агенция за сигурност на Сърбия (BIA) отказаха да отговорят на въпросите на Радио Свободна Европа (RFE/RL) колко нейни граждани в момента участват в конфликта.

Такива доброволци традиционно отказват да говорят със западни журналисти. Въпреки това сръбската и руската редакции на медията успяха да разговарят с един от тях. Вижте какво разказва той.

"Един огромен бизнес"

Човешкият живот е толкова ценен за тях, колкото е бил по времето на [Йосиф] Сталин

Драган работи като наемник за Русия в продължение на осем месеца в периода 2022-2023 г. Два месеца прекарва в обучение, а останалите шест – на фронта в Украйна.

„Човешкият живот е толкова ценен за тях, колкото е бил по времето на [Йосиф] Сталин“, казва Драган. „Един огромен бизнес, в който се убиват обикновени хора – мобилизирани или платени, няма значение“.

Драган предостави на журналистите от Радио Свободна Европа документи и снимки, които позволяват неговият разказ да бъде потвърден чрез независими източници и отворени данни.

Той заминава за Москва в средата на ноември 2022 г. Няма предишен военен опит с изключение на шестмесечната военна повинност в Сърбия. Казва и че не е особено активен политически.

Драган обаче е мотивиран да отиде в Украйна, за да „помогне на братския руски народ“, както и за да получи руски паспорт. Документът му е обещан от друг сърбин, с когото съгласува цялата си програма – Деян Берич.

За службата си Драган получава 110 000 рубли (около 1215 долара) в брой за всеки от двата месеца на обучение и около два пъти повече за всеки от шестте месеца, в които се сражава в Украйна. Средната месечна заплата по това време в Сърбия е около 808 долара.

Паспорт обаче така и не получава.

Деян Берич и ролята му във войната

Берич се присъединява към руската армия в Украйна през 2014 г. След това той остава там и придобива „паспорт“ от подкрепяните от Русия сепаратисти в окупираните части на Украйна. Това са самообявили се републики, които не са признати в света.

Нарича себе си военен репортер, но е разследван задочно от сръбските власти за участие във войната. Берич никога не е крил, че от 2014 г. насам посреща сръбски войници в конфликта.

Берич и босненският сърбин Давор Савичич са свързани с руската бойна група „Вълк“, създадена в началото на войната. И двамата мъже говорят открито за набиране на сърби за фронта въпреки риска от преследване от сръбските и босненските власти.

Когато отива в Русия, Драган вярва, че Берич ще се бие рамо до рамо с него и останалите сръбски войници. Той обаче го вижда в Украйна само два пъти – да прави рекламни видеоклипове.

Савичич вижда в украинските градове Авдиивка и Бахмут, които бяха разрушени от сраженията между руските и украинските сили.

Нито Берич, нито Савичич отговориха на въпросите на RFE/RL, изпратени чрез социалните мрежи.

Пътят към Москва

Драган сам си купува самолетен билет до международното летище „Внуково“ в Москва с прекачване през Турция.

На летището го посреща мъж, който се представя като Дима. Впоследствие Драган разбира, че той е офицер от руското военно разузнаване ГРУ. RFE/RL не успя да потвърди официалния статут на Дима.

Той ескортира Драган до заснежен паркинг, където го чака бял ван със затъмнени стъкла. Пътуването с него продължава 45 минути.

Ванът, с който Драган е взет от летището в Москва.
Ванът, с който Драган е взет от летището в Москва.

От разказа на Драган за пътуването и предоставените от него снимки става ясно, че е бил отведен на военния полигон "Алабино", разположен близо до Москва. Там се присъединява към други новобранци от Сърбия. През следващите два месеца за тях отговарят Дима и друг предполагаем офицер от ГРУ на име Олег.

Драган казва, че през следващите седмици заедно с него в "Алабино" са били около 25 сърби, петима от които са напуснали преди да завършат обучението си. По думите му е имало сърби от Сърбия, но също и от Република Сръбска в Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и дори един етнически сърбин от Франция. Свободна Европа не можа да провери тази информация по независим път.

Сателитна снимка на "Алабино"
Сателитна снимка на "Алабино"
[Договорът] не е с руското Министерство на отбраната, а с частна военна компания на име „Редут“

Драган казва, че е подписал шестмесечен договор с частна военна компания в палатката на Дима и Олег, въпреки че не може да предостави копие от договора или снимка.

"В договора се вижда, че той не е с руското Министерство на отбраната, а с частна военна компания на име „Редут“, каза той.

Разследващите отдели на RFE/RL „Система“ и „Схеми“ и преди са съобщавали, че Русия е използвала компания с подобно име, за да набира войници за Украйна.

Щурмова бригада „Вълк“ е една от поне 20-те бойни групи, които са се сражавали в Украйна под знака на „Редут“.

Горната снимка показва палатката, използвана от сръбските наемници на тренировъчния полигон в "Алабино"; долната снимка е кадър от видеоклип на Деян Берич.
Горната снимка показва палатката, използвана от сръбските наемници на тренировъчния полигон в "Алабино"; долната снимка е кадър от видеоклип на Деян Берич.

Драган казва, че войниците са получавали месечните си заплати в брой от човек с кодовото име "Амур". Разследването на RFE/RL потвърди връзките на Амур с "Редут" и го идентифицира като командир на наемнически сили, действащи в окупираните райони на Украйна.

Драган няма оплаквания от двумесечния период на подготовка. Тя се е провеждала от 9 до 17 ч. шест дни в седмицата.

Групата, от която той е бил част, е обучавана от четирима инструктори в стрелба, пилотиране на дрон и оказване на медицинска помощ. Като част от процеса са провеждани и бойни симулации.

На фронта в Украйна

След два месеца в "Алабино" Драган се включва във войната в Украйна през януари 2023 г.

Той и групата му водят сражения край Лисичанск в Луганска област и край Авдиивка в Донецка област. Изпратени са и в Соледар град с предвоенно население от около 10 хиляди души в района на Бахмут, който е превзет от руските сили през януари 2023 г.

RFE/RL успя да потвърди тази информация чрез снимки и други цифрови улики.

По посока на часовниковата стрелка отляво: нашивка с емблемата на щурмова бригада „Вълк“; снимка, направена от Драган в Украйна; сръбски доброволци в "Алабино", преди да бъдат изпратени в Украйна.
По посока на часовниковата стрелка отляво: нашивка с емблемата на щурмова бригада „Вълк“; снимка, направена от Драган в Украйна; сръбски доброволци в "Алабино", преди да бъдат изпратени в Украйна.

По време на 8-месечния си престой в Русия Драган казва, че е срещнал около 70 други сърби. Според него много от тях са изпратени на фронта с по-слаба подготовка.

„Ние сме единствените, които имаха [пълно двумесечно] обучение“, казва той. „Другите имаха от пет до 14 дни.“

Драган казва, че през шестте месеца, в които се сражава, са загинали 15 сърби. Тази информация не може да се провери по независим път.

Руснаците, каквито ние, сърбите, си ги представяме, са много малък процент

След шест месеца война в Украйна, през юни 2023 г., Драган казва, че е разочарован от това, което е видял от руската армия. От негова гледна точка „бизнесът и корупцията процъфтяват“, а „руснаците, каквито ние, сърбите, си ги представяме, са много малък процент“.

Преди да се върне в Сърбия, Драган получава документ, в който се казва, че е работил за московска компания „Монте Градня“, в случай че сръбските гранични служители попитат.

Документът носи печата на компанията и подписа на нейния единствен основател и генерален директор Райко Бачкович. Той и Савичич са свързани чрез базирано в Русия дружество, наречено „Volf Group“, което посочва строителството на жилищни сгради като своя основна дейност.

Компанията не отговори на запитванията на RFE/RL.

Така, макар че според сръбския закон участието в чужди войни е забранено, сърби участват във войната в Украйна на страната на Русия.

Сръбските съдебни регистри от 2014 г. насам показват, че има само 37 присъди за участие в руската война в Украйна и още една за организиране на такова участие. Само шест са присъдите за лишаване от свобода и само една от тях е свързана с дейности след ескалацията през 2022 г.

Драган също никога не е бил съден.

*Името е променено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG