Връзки за достъпност

Извънредни новини

Далечни удари срещу Русия с американски оръжия няма да обърнат войната, каза военният министър на САЩ


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и президентът на Украйна Володимир Зеленски на среща на контактната група по отбраната на Украйна, 6 септември 2024 г., Рамщайн, Германия.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и президентът на Украйна Володимир Зеленски на среща на контактната група по отбраната на Украйна, 6 септември 2024 г., Рамщайн, Германия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че използването на американски оръжия за удари на далечни разстояния срещу Русия няма да обърне хода на войната в полза на Украйна.

Той каза това на среща на контактната група за отбрана на Украйна във военновъздушната база Рамщайн в Германия на 6 септември.

Според Остин Русия е преместила обратно своите крилати ракети на позиции извън обсега на произведените в САЩ армейски тактически ракетни системи (ATACMS).

Той каза също, че самата Украйна има значителни способности да атакува цели, които са далеч извън обсега на британската крилата ракета Storm Shadow.

Остин направи коментарите, след като украинският президент Володимир Зеленски лично призова групата за повече оръжейна подкрепа за Украйна от нейните западни съюзници. Също така той поиска от тях да позволят на украинската армия да използва предоставените от тях оръжия за удари по-надълбоко в територията на Русия.

„Трябва да имаме тази способност за голям обсег, не само на окупираната територия на Украйна, но и на руска територия, така че Русия да бъде мотивирана да търси мир“, каза Зеленски на срещата с висши военни лидери на САЩ и повече от 50 партньорски страни.

„Трябва да накараме руските градове и дори руските войници да се замислят от какво имат нужда: мир или Путин“, каза той на срещата, чийто домакин беше Остин.

Срещата се провежда на фона на руски успехи на фронта в Източна Украйна около град Покровск, важен център за доставки за украинската армия. Напредването на Москва продължава въпреки изненадващото навлизане на украинските сили в руския регион Курск миналия месец.

Киев твърди, че неговата армия е превзела около 1300 километра руска територия и е убила или ранила около 6000 руски войници.

„Въпреки че нахлуването постави Русия в отбранителна позиция, ние знаем, че злобата на Путин е дълбока“, каза Остин пред репортери преди срещата.

В Рамщайн Остин обяви нов пакет за помощ за отбрана на стойност 250 милиона долара, като каза, че САЩ ще предостави „повече възможности за посрещане на променящите се изисквания на Украйна“.

Помощта включва боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и противотанкови и противовъздушни оръжия.

По-късно Зеленски се срещна във Франкфурт с германския канцлер Олаф Шолц, като двамата лидери обсъдиха подготовката за втората среща на върха за мира в Украйна.

Министърът на отбраната Борис Писториус каза, че Германия ще достави на Украйна още 12 самоходни гаубици на стойност 150 милиона евро. Половината от тях ще пристигнат до края на годината, а останалите ще ги последват през 2025 г. Те имат обсег на стрелба от 30 километра.

Междувременно Русия продължава постоянните си удари с дронове и ракети по украински градове и региони. Най-малко петима души бяха ранени при последните руски атаки в Украйна, съобщи Киев на 6 септември, добавяйки, че противовъздушната отбрана е свалила 27 от 44 руски дрона, пуснати през нощта.

Ракетна атака сутринта на 6 септември повреди жилищни сгради и рани трима души в североизточния район на Харков, съобщиха местните власти.

Атаките през нощта раниха двама души, повредиха най-малко 12 домове и засегнаха електропроводи и газопроводи в централната област Днепропетровск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG