Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК чака проверка на подписите за регистрация на ДПС-Доган


Зам.-председателите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов, 10 септември 2024 г.
Зам.-председателите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов, 10 септември 2024 г.

Централната избирателни комисия (ЦИК) не е взела решение по искането на ДПС-Доган да бъде регистрирано за самостоятелно участие в предсрочните избори на 27 октомври. Това съобщи говорителката на ЦИК Росица Матева на брифинг във вторник.

Заявлението беше внесено в понеделник, придружено с над 5000 подписа. В момента Главна дирекцията "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) извършва проверка на тези подписи, каза Матева.

След като ДПС-Доган внесе заявлението за самостоятелно участие в изборите, ДПС-Пеевски поиска от ЦИК да го оттегли.

"До момента са постъпили още 8 документа от двамата представляващи партията (съпредседателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров - бел.ред.), с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията", каза Матева.

По-рано в понеделник ЦИК отказа и на двете крила на ДПС - "Демокрация, права и свободи – ДПС", зад която стои Ахмед Доган и "ДПС-Ново начало" на Делян Пеевски регистрация като коалиции. Миналата седмица ЦИК поиска двете коалиции да докажат, че партията ДПС не е част от тях, но те отказаха да го направят, а спорът им достигна до Върховния административен съд (ВАС).

Проверката на ГРАО се очаква да приключи най-късно в четвъртък или в петък, след което ЦИК ще вземе решение по цялата преписка. След като съдът се е произнесъл, крайният срок, в който може да бъдат регистрирани формации за предсрочния вот е 21 септември, каза Матева.

Почетният председател на ДПС и съпредседателят на партията Делян Пеевски са в открита война от повече от два месеца и това доведе до разцепването на партията. Сега и двете крила настояват, че са автентичните представители на движението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG