Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп ще работи и с Украйна, и с Русия, за да сложи край на войната


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия за прекратяване на войната, ако спечели президентските избори. Той каза това, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк.

Срещата между двамата се проведе въпреки напрежението между Украйна и републиканците през последните дни. Миналата седмица Тръмп обвини Зеленски, че е взел милиарди долари от САЩ, докато отказва да „сключи сделка“ за спиране на пълномащабна руска инвазия. На следващия ден срещата беше отменена, няколко дни по-късно обаче стана ясно, че двамата все пак ще разговарят.

В петък Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя „план за победа“ в Украйна, без да дава повече подробности какво включва той.

От своя страна, кандидатът за президент на републиканците каза, че той би могъл да приключи войната между Киев и Москва "бързо". Toва не е първият път, в който Тръмп излага такава теза. Досега обаче той не е давал конкретика за това как може да се случи това.

„Имаме много добри отношения (със Зеленски), а аз също имам много добри отношения, както знаете, с президента Путин“, каза Тръмп.

В неделя Володимир Зеленски пристигна в САЩ, за да участва в събития в рамките на Общото събрание на ООН. Още преди посещението той съобщи, че ще разговаря за своя "план за победа" с президента на САЩ Джо Байдън и кандидатите за президент Камала Харис и Доналд Тръмп.

На 24 септември стана ясно, че срещата между президента Зеленски и Тръмп няма да се състои. Ден по-рано кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия обвини Украйна, че въпреки милиардите от САЩ, отказва да сключи примирие с Русия.

Това беше предшествано от призива на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес, републиканеца Майк Джонсън, да бъде освободена посланичката на Украйна в САЩ Оксана Маркаров. Причината беше организацията на посещението на Зеленски в САЩ. Републиканците смятат, че то е облагодетелствало демократите.

Откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Тръмп често повтаря тезите на Москва за войната. По време на президентския дебат през септември той избегна въпроса дали иска Украйна да победи в конфликта.

Обявявайки срещата с украинския лидер, Тръмп повтори отдавнашното си твърдение, че ще може да „сключи сделка“ между руския президент Владимир Путин и Зеленски „доста бързо“. Той обаче не казва как ще постигне това.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG