Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как новият опит за покушение срещу Тръмп може да повлияе на предизборната кампания в САЩ


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

По-малко публични прояви, по-поляризиран политически климат и нов фокус на предизборния дебат. Това може да са потенциалните последици от новия опит за покушение срещу Доналд Тръмп.

Късно в неделя беше съобщено, че Федералното бюро за разследване (ФБР) разследва "вероятен опит за убийство" срещу кандидата за президент на републиканците.

Тръмп е невредим и е бил отведен в безопасност. Американската полиция е задържала един заподозрян, за който се твърди, че се е готвел да стреля по Тръмп, докато той е играел голф на игрището си във Флорида.

Новината за нов опит за покушение срещу бившия президент идва само два месеца преди предстоящите избори през ноември и два месеца след като Тръмп оцеля при опит за убийство на митинг в Пенсилвания.

Как ще се отрази тя на предизборната кампания?

Прилив на симпатии към Тръмп?

През последните седмици вълната на предизборните настроения не беше в полза на Тръмп, особено след наскоро провелия се дебат срещу Камала Харис - неговата опонентка и кандидатка на Демократическата партия.

На него Тръмп направи редица необосновани твърдения, като например това, че мигранти от Хаити изяждат домашните любимци на жителите на град в Охайо. То беше опровергано от местните власти, но бързо се превърна в повод за подигравки с Тръмп в социалните мрежи.

Новият опит за покушение срещу него обаче може да обърне вълната - и да върне симпатиите на част от гласоподавателите към него.

Харис срещу Тръмп. За какво се скараха кандидатите за президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Нов фокус на дебата?

Сега кампанията на Тръмп може да се опита да пренасочи политическия дебат към въпроси, свързани с опазването на реда и заплахите от политическо насилие. Вероятно е републиканците дори да се опитат да обвинят опонентите си от Демократическата партия, че са поне косвено отговорни за подхранването на атмосфера на враждебност.

След първия опит за убийството на Тръмп в Пенсилвания републиканците призоваха Кимбърли Чийтъл, ръководителката на Сикрет сървис, които отговарят за защитата на политическите лидери на САЩ, да се оттегли.

Въпреки че при новия инцидент с Тръмп изглежда, че охраната му е действала бързо и е попречила на заподозрения да стреля, е възможно фокусът отново да се върне върху качеството на работата на тайните служби.

Телевизията Фокс Нюз, която до голяма степен симпатизира на Тръмп, например, обърна внимание не толкова на факта, че покушението е било предотвратено, а на това, че предполагаемият нападател все пак е успял да разположи и насочи оръжието си, преди да бъде отстранен.

Възможно е също така инцидентът да накара Тръмп да намали политическите си изяви пред публика и да се фокусира преди всичко върху дигиталната си кампания.

Засилена поляризация?

И в момента Съединените щати са дълбоко поляризирани политически, а в медийната среда, в която изданията често симпатизират на една от двете партии, този инцидент вероятно само ще влоши ситуацията.

След инцидента от 15 септември президентът Джо Байдън и вицепрезидентката Харис бързо осъдиха „политическото насилие“. Привържениците на Тръмп вероятно ще гледат на него именно като на жертва на политическо насилие.

В същото време неговите противници пък ще видят в предполагаемия опит за убийство доказателство за разногласията, които Тръмп причинява.

И последно: Украйна отново е под прожекторите

Новият опит за покушение срещу Тръмп ще има и още едно вероятно ключово отражение - върху дебата за американската помощ за Украйна.

Предполагаемият стрелец беше идентифициран като Райън Уесли Рут, на 58 години, от Хавай. Той има дълго криминално досие, датиращо от 90-те години.

В социалните мрежи Рут е бил критичен към Тръмп, въпреки че в един свой пост казва, че го е подкрепил през 2016 г.

В същото време Рут изглежда има силни проукраински възгледи. Твърди, че е пътувал в чужбина през 2022 г. с предполагаемата цел да се бие срещу Русия, но представител на чуждестранния легион на Украйна каза пред Си Ен Ен, че „той никога не е бил част от легиона и не е сътрудничил с нас по никакъв начин“.

В постовете си Рут призова за помощ за Украйна, като изразява тази своя позиция и в интервюта за няколко новинарски организации, включително The New York Times и Semafor през 2023 г.

Сега именно тези негови възгледи е твърде вероятно да станат основна тема на разисквания и да превърнат въпроса за войната в Украйна в ключов в предизборната кампания.

По нея републиканци и демократи са в сблъсък. Републиканците дълго време спираха изпращането на нова помощ за Киев. Освен това Тръмп обвинява Джо Байдън и Харис, че не са направили достатъчно, за да спрат войната, а редица негови изказвания доведоха до опасения, че ако спечели изборите, ще промени политиката на САЩ и значително ще ограничи подкрепата за Украйна.

Форум

XS
SM
MD
LG