Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отново в предизборната кампания". Тръмп проведе първия си митинг след атентата


Тръмп по време на първия си предизборен митинг след атентата, 20 юли 2024 г.
Тръмп по време на първия си предизборен митинг след атентата, 20 юли 2024 г.

Доналд Тръмп проведе в събота първия си предизборен митинг след опита за убийство срещу него, предаде Асошиейтед прес.

Бившият президент на САЩ и кандидат за втори мандат на поста застана пред привържениците си рамо до рамо с номинирания за вицепрезидент от републиканците Джей Ди Ванс. Митингът в щата Мичиган беше първото им съвместно събитие.

Новината идва точно една седмица след като срещу Тръмп беше извършен опит за покушение. 20-годишният стрелец Томас Матю Крукс простреля бившия президент в дясното ухо по време на митинг в Пенсилвания. Крукс уби човек от публиката и рани други двама, след което беше убит от снайперист.

Световни лидери осъдиха атентата, а Тръмп призова за единство.

По-късно през седмицата се проведе конгрес на Републиканската партия в Милуоки, чиято задача беше официално да издигне Тръмп за кандидат за президент на предстоящите през месец ноември избори.

С това номинацията на Тръмп и Ванс за изборите стана формална.

„Беше точно преди една седмица, в този час и в тази минута“, каза Тръмп пред привържениците си тази събота, като припомни стрелбата от 13 юли.

„Заставам пред вас само по милостта на всемогъщия Бог. Не би трябвало да съм тук в момента“, добави той. Подобна реплика Тръмп включи и в речта си при приемането на номинацията в четвъртък, когато каза: „Не трябваше да съм тук тази вечер“.

Тръмп и Ди Ванс по време на предизборния митинг, 20 юли 2024 г.
Тръмп и Ди Ванс по време на предизборния митинг, 20 юли 2024 г.

Това беше първото съвместно събитие на Тръмп и сенатора от Охайо Джей Ди Ванс.

„Трудно ми е да повярвам, че преди седмица един убиец се опита да отнеме живота на Доналд Тръмп, а сега в Мичиган сме събрали толкова много хора, за да го посрещнем отново в предизборната кампания“, каза Ванс.

Мичиган е един от малкото решаващи щати, които се очаква да определят изхода от президентските избори през ноември. През 2016 г., когато беше избран за президент, Тръмп спечели този щат с малко над 10 хиляди гласа. През 2020 г. обаче, когато Тръмп загуби изборите, действащият президент от демократите Джо Байдън обърна вота и спечели Мичиган с разлика от 154 хиляди гласа.

С първия предизборен митинг след атентата Тръмп се върна към обичайния си тон, който включваше шеги и обиди към съперниците от Демократическата партия.

Събитието предизвика огромен интерес и дълги опашки пред входа на залата, където се проведе митингът. Привържениците на Тръмп започнаха да се събират още в петък сутринта.

Привърженици на Тръмп по време на предизборния митинг в Мичиган, 20 юли 2024 г.
Привърженици на Тръмп по време на предизборния митинг в Мичиган, 20 юли 2024 г.

Много от тях носеха тениски с образа на Тръмп, размахващ юмрук, както и обичайните за кампанията му червени шапки с надпис: „Да направим Америка отново велика“.

Тръмп се връща към предизборната си кампания в момент, в който мястото на противника му Байдън в нея изглежда все по-несигурно. През изминалата седмица представители на демократите призоваха Байдън да оттегли кандидатурата си за президентските избори, но той обеща да продължи.

Призивите той да прекрати кампанията си започнаха след първия му дебат с Тръмп в края на месец юни. Представянето на 81-годишния Байдън на дебата беше много слабо и повдигна съмнения относно способностите му да спечели изборите и да изпълнява задълженията си като президент.

Байдън победи Тръмп на президентските избори през 2020 г., след като изкара два мандата като вицепрезидент на Барак Обама от 2009 до 2017 г. Тръмп беше президент на САЩ между 2017 и 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG