Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайка Уайтити, който вярва, че киното трябва да носи надежда сега


Таика Уайтити
Таика Уайтити

От света на вампирите като комедия, през Вселената на Марвел, до "Междузвездни войни" и "Оскар" за комедийно-драматичен филм за Втората световна война - пътят на Тайка Уайтити, който не е омагьосан от суетата на Холивуд.

Режисьор, сценарист, продуцент, актьор, комик, писател, фотограф... И носител на "Оскар", БАФТА, "Грами", който всъщност не харесва чак толкова много Холивуд.

Разказва без свян, че търси начин да се пенсионира преждевременно и дори не вярва, че съвременното творчество е тук, за да остане. Нито пък се взима толкова насериозно, за да мисли, че някой ще го помни дълго.

Нарича себе си "полинезийски евреин" - заради много смесената кръв, която носи, залага на маорското си име и с него става известен. И не иска много - освен киното му да забавлява, а той да има време да е на плажа. Няма значение на кой точно плаж. И още нещо - светът да знае повече за общността му - за маорите - и да е населен с по-добри и толерантни хора.

Той е Таика Уайтити, който на 16 август празнува 49-ия си рожден ден и е Човек на деня на Свободна Европа.

Историята му започва в малко градче в Залива на изобилието в Нова Зеландия. Ражда се в семейството на баща художник от маорски произход и майка с руско еврейско потекло и малко ирландска кръв.

Родителите му се развеждат, когато е много малък и макар да е отгледан след това от майка си с нейната фамилия Коен, Таика става популярен с маорската си фамилия. Учи театър в Уелингтън. И целият му път оттам насетне е белязан от развлекателната индустрия.

Големият му международен успех в пълнометражното кино идва с филма "What We Do In The Shadows" през 2014 г., на който е режисьор, сценарист и играе в главната роля. Черната комедия - пародия на документално кино за екстравагантни вампири с хаплив хумор, по-късно се превръща и с изключително успешен сериал, осмиващ най-различни човешки културни стереотипи. Носи му номинация за наградата "Еми".

Триумфът в Холивуд идва с шестте номинации и една спечелена статуетка "Оскар" - за най-добър адаптиран сценарий - за филма "JoJo The Rabbit" (2019). Уайтити изиграва и един от образите - пародийна версия на Адолф Хитлер, който е въображаемият приятел на Джоджо - малко момче, което живее в Германия в крайната фаза на Втората световна война.

Филмът е комедийно-драматичен, базиран на романа Caging Skies на Кристина Льоненс. Взима и награди БАФТА, "Златен глобус" и дори "Грами" - заради саундтрака.

Преди да реши да екранизира романа и да напише сам сценария, Уайтити смята, че има твърде много истории за Втората световна война - но всички те разказват за войници, оцелели, бойни действия, политика, сурова история. Почти липсва поглед върху живота извън фронта. Особено на едно дете и неговия детски свят.

Желанието му да адаптира романа за голям екран идва и от спомена за дядо му, който се е борил срещу нацизма като част от поливезийския полк - както сам разказва режисьорът.

Историята на Джоджо, който живее по време на войната и как открива смисъла на свободата авторът ѝ нарича още „любовно писмо до всички майки“.

Човешките теми силно вълнуват Таика, но това не му пречи да нагази дълбоко в друга сфера на холивудското кино - Вселената на Марвел - и да режисира филми от поредицата за Тор. Макар за това веднъж да споделя в интервю без притеснение, че в онзи момент по-скоро е имал нужда от пари, защото се ражда второто му дете.

Уайтити влиза и в абсолютната кино класика "Междузвездни войни", като режисира епизоди от сериала "Мандалориън". За това, че ще се включи в следващия филм от сагата, започната някога от Джордж Лукас, доста се пише, но самият Таика предпочита да не говори много по темата.

Повечето му проекти все пак са драматично-комедийни, а когато говори за работата си споделя, че му е трудно да разбере докрай защо "много хора обичат да се измъчват в киното".

"Искат да отидат и да живеят в снега, да ядат трупове и да изживеят това. Аз не искам. Израснах в бедно семейство и не искам да правя това отново. По принцип мразя да работя и искам да се пенсионирам, но ако трябва да работя, ще го направя възможно най-приятно", споделя тази част от житейската си философия творецът.

Казва и че киното трябва да забавлява, да дава надежда. "Слушайте, никой от нас няма да бъде запомнен след 50 години. Вие не помните имената на своите пра-пра-прабаби и дядовци?", пита той в интервюто си за АП.

Таика Уайтити иска да прави изкуството сега и "ако хората го харесат, чудесно, ако не, на кого му пука". За него "важното е само да радваме хората и да им дадем някаква надежда в момента, сега".

В работата си често засяга темата за семейството. И споделя, че то е важно, но вече не в смисъла за запазване на кръвната линия жива. Самият той има две деца и казва, че именно те са го научили да погледне отвъд - че по-важно е кой те отглежда, на какво те учи, а не откъде произхождаш. "Когато осиновиш дете, то се превръща в твоя версия заради нещата, на които го учиш. Чудя се защо все още има расизъм и как децата все още могат да бъдат възпитавани в хомофобия", споделя режисьорът.

Казва, че ако сега учим децата да не мразят, най-вероятно те се научат своите на същото.

И вярва, че така трябва да бъде.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG