Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тя се казваше Мария". Хали Бери, която вече не иска да бъде ничия съпруга


Хали Бери на премиерата на филма “The Union", 13 август 2024 г.
Хали Бери на премиерата на филма “The Union", 13 август 2024 г.

Печелила е няколко конкурса за красота. Снимала се е в психо трилъри, екшъни, хоръри, фантастика. И е позната с образа на "Жената-котка". Омъжвала се е три пъти, развеждала се е три пъти и твърди, че вече никога няма да бъде ничия съпруга. Тя е Хали Бери и на 14 август навърши 58 години.

Хали Бери е първата афроамериканка, която печели „Оскар“ за най-добра актриса в главна роля. Това се случва през 2002 г. за изпълнението ѝ в „Балът на чудовището.

Тя се казваше Мария…

Тя е родена като Мария Хали Бери на 14 август 1966 г. в Кливланд, Охайо и е по-малката дъщеря на Джеръм и Джудит Бери. Още когато навършва 5 години, родителите ѝ я прекръстват на Холи Мария Бери. Хали има сестра Хайди. Баща им Джеръм е афроамериканец, майка им е с английски произход, а по професия е медицинска сестра.

През 70-те години на миналия век Джеръм Бери напуска семейството си. Преди това детството на Хали и сестра ѝ е белязано от проблеми в семейството, свързани с алкохолизма на баща им, както и със сцени на домашно насилие, тъй като баща им често посяга на майка им. След като той ги напуска, Хали не поддържа връзка с него.

Конкурсите за красота

Докато е в гимназията Хали се изявява като редактор на вестник, президент на класа и главна мажоретка. Тя печели няколко титли на конкурси за красота в началото на 80-те години, включително Мис Тийн Охайо и Мис Тийн Америка. А през 1986 г. става първа подгласничка на конкурса Мис САЩ.

„Никога не съм искала да бъда модел. Кариерата ми на модел не беше нищо друго освен стъпало към моята актьорска кариера. Незначителен камък в реката, на който трябва да стъпиш, за да стигнеш до смисления оазис на актьорството“, казва по-късно Хали Бери.

Хали Бери на конкурса Мис САЩ през 1986 г.
Хали Бери на конкурса Мис САЩ през 1986 г.

И следващото стъпало за нея идва в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век, когато Бери започва кариера в телевизионни шоу програми.

Голямото кино

Пробивът ѝ на големия екран идва през 1991 г., когато тя е избрана за ролята на пристрастената към дрогата приятелка на Самюъл Л. Джаксън във филма на Спайк Лий „Треска в джунглата“. За да влезе ролята, Хали споделя, че не се е къпала в продължение на 10 дни, не си е мила зъбите и не е ресала косата си.

„Искам да бъда следващият Спайк Лий.

Искам да бъда следващият Спайк Лий.

Искам да помогна на други чернокожи хора да влязат в Холивуд и да постигнат успех в Холивуд“, споделя Бери.

През 2001 г. Хали Бери се снима във филма „Балът на чудовището“ заедно с Били Боб Тортън. Това се оказва най-големият ѝ успех в киното, тъй като за ролята си тя печели „Оскар“ и става първата афроамериканска актриса, носителка на престижната награда за главна женска роля. Други хитови филмови заглавия с участието на Бери са трилърът "Парола: Риба меч“, „Не умирай днес“, в който Хали Бери е момиче на Бонд, „Х-Мен“, „Готика“, „Жената-котка“ и други.

Хали Бери с наградата си "Оскар"
Хали Бери с наградата си "Оскар"

Хали Бери прави своя режисьорски дебют с филма „Buised“, който разказва историята на боксьорката Джаки Уилсън. Драмата излиза през ноември 2021 г.

Хали Бери и бракът

Хали Бери е омъжена за бейзболистът Дейвид Джастис от 1993 до 1997 г. От 2001 до 2005 г. е омъжена за музиканта Ерик Беней, с когото осиновяват дъщеря си Индия. Разделят се, след като множество изневери на музиканта стават публично известни. От 2005 до 2010 г. актрисата живее с канадския модел Габриел Обри, от когото през 2008 г. ражда дъщеря си Нала. През 2010 г. Бери започва да се среща с френския актьор Оливие Мартинес. Сгодяват се през март 2012 г. На 5 октомври 2013 г. им се ражда син – Масео Роберт Мартинес. През 2016 г. се развеждат.

„Никога няма да се омъжа отново. Мразя да казвам никога, но никога няма да се омъжа отново“, споделя актрисата.

Хали Бери
Хали Бери

Хали и менопаузата

През 2024 г. актрисата започна кампания в подкрепа на жените в менопауза.

„Менопаузата трябва да престане да бъде източник на срам. Трябва да може да говорим за тази напълно нормална част от живота ни“, споделя Хали Бери на пресконференция във Вашингтон през май тази година.

  • 16x9 Image

    Ваня Савкова

    Ваня Савкова е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е "Връзки с обществеността" и магистратура "Социални изследвания на пола" в СУ "Св. Климент Охридски". Повече от 10 години работи в онлайн медии.

Форум

XS
SM
MD
LG