Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Толкова дълго, колкото е необходимо". Сунак обеща да увеличи британската помощ за Украйна


Президентът на Украйна Володомир Зеленски и британският премиер Риши Сунак в Киев, 12 януари 2024 г.
Президентът на Украйна Володомир Зеленски и британският премиер Риши Сунак в Киев, 12 януари 2024 г.

Британският премиер Риши Сунак обеща увеличаване на военната и финансовата помощ за Украйна в борбата ѝ срещу Русия. Сунак увери украинците в подкрепата на Великобритания по време на посещението си в Киев в петък.

Новината идва, след като през декември миналата година републиканците в Конгреса на САЩ провалиха гласуването за нова военна помощ за нападнатата от Русия страна. Същата пречка се появи и в Европейския съюз (ЕС), където Унгария блокира споразумение за предоставяне на 50 млрд. евро на Украйна.

Още преди пристигането си в Киев в петък Сунак съобщи, че британската подкрепа за Украйна ще се увеличи до 3,2 млрд. долара. Това е с 255 млн. долара повече от годишната помощ от Лондон през 2022 и 2023 г.

Част от средствата ще бъдат използвани за „най-голямата доставка на безпилотни летателни апарати за Украйна от която и да е държава“, стана ясно от изявление на британското правителство.

„Ще подкрепяме Украйна, както в най-мрачните й часове, така и в предстоящите по-добри времена“, гласи още изявлението.

„Към всички украинци: Великобритания е с вас - толкова дълго, колкото е необходимо“, написа Сунак в профила си в Екс (бившия Туитър) в петък.

Новите военни дронове, които Украйна ще закупи с помощта от Великобритания, ще могат да се ползват за наблюдение, удари на далечни разстояния и атаки по море, пише Ройтерс.

Лондон и Киев подписаха и споразумение за сътрудничество в областта на сигурността. Украинският президент Володимир Зеленски нарече документа „безпрецедентен“ и заяви, че той ще остане в сила, докато Украйна не се присъедини към НАТО.

Ден преди посещението на Сунак Зеленски се върна в Украйна от обиколка в прибалтийските държави, където настоя Западът да увеличи подкрепата си за Киев.

Зеленски моли съюзниците на Украйна да продължат да я снабдяват с оръжия на фона на обръщането на Русия към страни като Иран и Северна Корея в търсене на боеприпаси.

Великобритания се нарежда на второ място по военна помощ за Украйна след САЩ. През 2022 и 2023 г. общият принос на Лондон в подкрепа на Киев е 5,35 млрд. долара.

От САЩ и ЕС има обещания за продължаване на усилията за гарантирането на нова военна и финансова помощ за нападнатата от Русия страна.

На 24 февруари 2022 г. Русия започна непредизвиканото си нахлуване в Украйна.

В последните две седмици Украйна беше подложена на няколко масирани вълни от ракетни удари и атаки с дронове, които причиниха смъртта на хора и материални щети.

Според Зеленски след президентските избори в Русия през март, които настоящият президент Владимир Путин се очаква да спечели, Москва вероятно ще предприеме още по-мащабни действия срещу Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG