Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще отведе човечеството на Марс". Ракетата Starship на Илон Мъск, която стигна до Космоса


Космическият кораб Starship на SpaceX излита при третото си изстрелване от стартовата площадка на компанията близо до Браунсвил, Тексас, САЩ, 14 март 2024 г.
Космическият кораб Starship на SpaceX излита при третото си изстрелване от стартовата площадка на компанията близо до Браунсвил, Тексас, САЩ, 14 март 2024 г.

След два неуспешни опита миналата година, в четвъртък компанията SpaceX на Илон Мъск успя да изстреля в космоса най-мощната ракета, създавана някога - Starship.

Освен това тя направи значителен напредък, стигайки до ниска околоземна орбита. И въпреки че SpaceX изгуби комуникация с нея при повторното ѝ влизане в атмосферата, което означава, че тя се разпаднала и разбила в Индийския океан, от компанията казаха, че е "невероятно да се види колко далеч стигнахме този път".

А лично Мъск написа в X: "Starship ще отведе човечеството на Марс".

Исторически успех

Това се случи, след като през април и ноември 2003 година SpaceX не успя да изстреля успешно ракетата, като и двата опита приключиха с експлозии.

Този път тя излетя от Бока Чика, щата Тексас, в 9,25 часа сутринта местно време в четвъртък и достигна до Космоса, набирайки височина от почти 234 километра, а полетът продължи над 50 минути.

Сега шефът на НАСА Бил Нелсън поздрави SpaceX за "успешния тестов полет", при който космическият кораб достигна орбитална скорост и осъществи прехвърляне на гориво.

Какво целят SpaceX и Илон Мъск

Целта на компанията е със Starship да направи революция в космическия транспорт. Предвижда се тя да може да се използва за многократна употреба, да работи подобно на самолет, който може да се зарежда с гориво и да се връща във въздуха в кратък срок.

Тази способност, както и височината, позволяваща извеждането на повече от 100 тона в орбита с едно изстрелване, ще намали радикално разходите за космическа дейност.

За Мъск Starship е ключов и за проекта му Starlink, който създава глобална мрежа от спътници за широколентов интернет. В момента броят им в орбита е над 5500. Новата ракета ще може да изведе много повече космически апарати за мрежата.

Ракетата Starship, 14 март 2024 г.
Ракетата Starship, 14 март 2024 г.

За тази цел този изпитателен полет демонстрира отварянето и затварянето на вратата на товарния отсек, през която ще могат да се извеждат бъдещите сателити Starlink.

Starship също така ще помогне на Мъск да осъществи отдавнашната си амбиция да превози хора и доставки до Марс, за да построи човешко селище. Ракетата заема централно място и в програмата "Артемида" на НАСА, която планира да използва Starship за изпращане на астронавти на Луната през това десетилетие.

Ракетата е висока 120 метра и има 33 двигателя, които произвеждат 74 меганютона тяга.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG