Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стандард енд Пуърс" повиши neрспективата за България. Критиките "да спрат тук", настоя Кирил Петков


Кирил Петков защити своя политически партньор Асен Василев, чийто проектобюджет беше критикуван
Кирил Петков защити своя политически партньор Асен Василев, чийто проектобюджет беше критикуван

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) повиши перспективата пред рейтинга на България до положителна от стабилна, съобщиха от Министерството на финансите.

Освен това агенцията потвърждава дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2. Според ведомството всичко това отразява мнението ѝ, че има вероятност поне 1 към 3 България да се присъедини към еврозоната през следващите 24 месеца.

Новината идва на фона на критиките към финансовия министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев заради проектобюджета за 2024 г. ГЕРБ и ДПС поставиха условия за приемането му и настояха в проекта да бъдат вписани исканията на общините.

В крайна сметка беше постигнато съгласие и в петък Министерски съвет одобри проекта, който беше наречен от премиера Николай Денков "добре подготвен и балансиран". БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ обаче казаха, че няма да подкрепят бюджета при пресдтоящото гласуване в парламента.

Акцентите в него включват увеличаване на минималната заплата до 933 лв., 11% увеличение на пенсиите и инвестиции от над 12 млрд. лв. Няма промяна в заложения 3% дефицит, който беше критикуван от страна на ГЕРБ и икономисти.

След новината за повишаване на перспективата за рейтинга на държавата, съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков написа във Фейсбук:

"България получи най-високата оценка на S&P откакто рейтинговата агенция ни оценява! Мисля, че всички критики за финансовата политика на това правителство трябва да спрат тук!".

Управляващата коалиция, сформирана през юни, представлява първото стабилно правителство на България през последните две години, след проведени пет парламентарни избори, пишат още от финансовото министерство.

Една от основните политически цели на правителството е присъединяването на страната към еврозоната, което се планира да се постигне от 1 януари 2025 г. България може да не изпълни всички критерии за конвергенция, особено този за ценовата стабилност, се казва в съобщението. Ако България не се присъедини към еврозоната през 2025 г., от рейтинговата агенция очакват, че присъединяването вероятно ще бъде отложено за 1 януари 2026 г.

Въпреки застаряващата работна сила, икономиката на България има силни перспективи за реален растеж, със средни темпове от 3% за периода 2024-2026 г., воден основно от вътрешното търсене, пишат още от "Стандард енд Пуърс".

От рейтинговата агенция оценяват фискалните резултати на България като едни от най-добрите сред страните от Централна и Източна Европа и очакват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП в периода до 2026 г., запазвайки нетния държавен дълг под 20% от БВП.

"Стандард енд Пуърс" биха повишили кредитния рейтинг през следващите две години потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната.

Миналата година анализът на агенцията сочеше, че България изпитва висока инфлация, което може да представлява предизвикателство пред членството на страната в еврозоната от 2024 година.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG