Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДДС за ресторантьорите остава 9%, след като депутатите гласуваха данъчните закони на първо четене


Депутати от „Възраждане“ в Народното събрание, 24 ноември 2023 г.
Депутати от „Възраждане“ в Народното събрание, 24 ноември 2023 г.

Намалена ставка на данъка върху добавената стойност (ДДС) за ресторантьорския и хотелиерския бизнес. 15% корпоративен данък за част от едрия бизнес и възможност общините да увеличават данъците на имотите. Това са някои от измененията в данъчните закони, които депутатите приеха на първо четене в петък.

Новината идва няколко седмици след като правителството одобри промените в данъчните закони, които трябва да се приемат преди бюджета за предстоящата 2024 г.

Преди да влязат в пленарна зала, промените в законите бяха разгледани в Комисията по бюджет и финанси. Комисията отхвърли предложенията, тъй като подкрепящите правителството партии ГЕРБ и ДПС гласуваха с „въздържал се“.

На заседание в петък Народното събрание обаче подкрепи обновените закони за ДДС, корпоративния данък, данъка върху доходите на физическите лица и местните данъци и такси. Беше гласуван и Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Те бяха приети с гласовете на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС. Последните две групи не обясниха защо са променили отношението си спрямо измененията.

В Закона за ДДС парламентът прие да се удължи прилагането на нулева ставка за брашното и хляба до средата на 2024 г. 9% пък ще остане ставката за ресторантьорския и хотелиерския бизнес до края на следващата година.

Ставката на ДДС по принцип е 20%, но по време на коронавирусната пандемия беше намалена на 9% за ресторантьорите. Решението беше взето от третия кабинет на Бойко Борисов, а след това мярката беше удължавана няколко пъти.

Мотивът за сегашното ѝ удължаване е да се даде възможност за конкурентоспособност на бизнеса и да се въведат изисквания, с които той да се изсветли.

Друга промяна в данъчните закони е увеличаването на корпоративния данък за част от едрия бизнес - от 10% на 15%. Това се дължи на глобалната инициатива за минимален корпоративен данък, подкрепена и от Европейския съюз. Целта е по-справедливо облагане на мултинационални корпорации и големи национални компании.

При личните доходи се въвежда данъчен бонус върху търговията с криптовалути с цели тя също да се изсветли. Променя се и дефиницията за „трудово правоотношение“, така че в нея да се включва наемането на работна сила без трудов договор. Тези предложения могат да предизвикат спор в по-нататъшното гласуване на закона.

В Закона за местните данъци и такси също има изменения - енергийно ефективните сгради ще получат данъчно облекчение, а общините вече ще имат правото да променят данъците върху имотите.

Депутатите трябва окончателно да приемат промените в данъчните закони, за да могат да преминат към гласуването на проекта за държавен бюджет за 2024 г.

По-рано в петък правителството одобри проектобюджета, а премиерът Николай Денков го нарече „добре подготен и балансиран“.

След заседанието на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев каза, че правителството няма намерение да увеличава данъците, но трябва да се подобри тяхната събираемост.

Според проучване на подкомисия на Европейския парламент от март тази година, България е страната в ЕС с най-голям дял на сивата икономика - повече от една трета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG