Връзки за достъпност

Извънредни новини

Живот след Путин. Как ще изглежда бъдещето на Русия


Владимир Путин и руски деца на фона на Кремъл, колаж
Владимир Путин и руски деца на фона на Кремъл, колаж

Той е президент или премиер на Русия още от 1999 г. А дългогодишната му власт все по-твърдо мачка несъгласните с нея. Изградил е авторитарна система, която дотук е преминала през политически катаклизми, икономически кризи, войни и глобална пандемия. И все пак, какво идва след Путин?

Януари 2024 г. Владимир Путин се готви да се кандидатира за пети президентски мандат в строго контролирани руски избори.

Все пак кореспондент на Би Би Си тогава задава въпрос на пенсионерка от град Ржев в централната част на страната: "Има ли някой, който може да замени Путин?" Жената отговаря: „Не точно сега.“

Този отговор не е случаен. Той преповтаря разказ, внимателно култивиран сред населението от Кремъл през годините на управление на Путин. „Може би Путин ще намери някого по-късно. Но мисля, че той ще бъде на власт още дълго време", добавя жената.

Въпреки затрудненията да се мисли „отвъд Путин“, сега руският разследващ отдел на Радио Свободна Европа "Система" зададе същия въпрос на повече от 150 водещи руски експерти. Както и на политолози, социолози и журналисти от САЩ и Европа. Над 40 от тях се съгласиха да отговорят какви са най-вероятните сценарии за бъдещето на Русия без Путин и кой в крайна сметка може да го наследи.

Много от отговорилите подчертават, че подобни спекулации до голяма степен принадлежат към сферата на фантазията. Те казват, че не е възможно да се предвиди с точност избора на наследник на Путин. Част от тях добавят, че няма никакви индикации самият той да има ясни идеи по тези въпроси или да подготвя конкретен човек за свой наследник.

„Отслабването и кризата на режима на Путин ще съответства и ще бъде резултат от естественото остаряване на Путин“, казва украинският политолог Володимир Фесенко.

"Докато смъртта ни раздели"

Според повечето експерти основният сценарий за смяна на властта в Русия е смъртта на Путин. Всъщност почти всички попитани я посочват сред най-вероятните варианти за промяна, а осем от тях я определят като единственият възможен начин.

Малко над половината участници в проучването казват, че преврат или въстание в елита също може да предизвика смяна на властта. Няколко от тях посочват само този възможен сценарий.

Само петима респонденти виждат възможност за Русия в „гражданска война“ или „революция“. Още по-малко са тези, които смятат, че краят на Путин може да бъде предизвикан от военно поражение. Един експерт предполага, че причина за него може да бъде голяма катастрофа като авария в атомна електроцентрала или глобален икономически срив. Друг смята, че Путин може да бъде отстранен при „мек преврат“ в случай на сериозно заболяване.

Никой от участниците в проучването не споменава за край на управлението на Путин чрез провеждане на конкурентни избори. Но журналистът Андрей Захаров коментира: „Русия някой ден ще бъде свободна“.

Обичайните заподозрени

Въпросът към експертите за възможни наследници на руския президент е зададен спрямо два различни сценария на преход:

  • Путин участва в процеса на избора на нов президент – например чрез назначаване на предпочитан приемник. Така самият той беше издигнат навремето от президента Борис Елцин.
  • Путин не участва в процеса на избора на нов президент - например ако е починал или е тежко болен.

В първия сценарий 19 експерти споменават като наследник премиера Михаил Мишустин, а 18 посочват секретаря на Държавния съвет и бивш бодигард на Путин Алексей Дюмин. Другите по-често споменавани са кметът на Москва Сергей Собянин, бившият президент Дмитрий Медведев и министърът на отбраната Андрей Белоусов.

Двама от участниците допускат възможността Путин да обяви за свой наследник по-малката си дъщеря от брака си с Людмила Путина - Катерина Тихонова, а един посочва и по-голямата им дъщеря - Мария Воронцова.

Във втория сценарий, при който Путин не участва в процеса на избор, мнозинството от респондентите също споменават Мишустин, а Собянин е на второ място. Седем експерти посочват помощника на президента и бивш ръководител на Федералната служба за сигурност и Съвета за сигурност Николай Патрушев, а петима - неговия син, вицепремиера Дмитрий Патрушев.

Графиката има повече от една страница, за да видите всички, използвайте стрелката вдясно под описанието.

В крайна сметка експертите изреждат общо 34 възможни наследници на руския президент. Възрастта им варира между 75-годишната председателка на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко до 37-годишната Тихонова. Един от участниците в проучването назовава и ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, въпреки постоянните съобщения за негови сериозни здравни проблеми.

Един от експертите слага в сметките и руския бизнесмен дисидент в изгнание Михаил Ходорковски като потенциална възможност да наследи Путин. Лошата новина е, че всъщност Ходорковски е единствената истинска опозиционна фигура, посочена от някой от респондентите. Други руски опозиционери не намират място в проучването, след като Алексей Навални, най-видният опонент на Путин през последното десетилетие, почина внезапно в арктически затвор през февруари след три години зад решетките.

Част от експертите отбелязват, че прогнозирането на вероятен наследник на Владимир Путин е невъзможно, тъй като издигането му изцяло ще зависи от обстоятелствата на прехода.

„В случай на внезапна промяна, който и да заема поста министър-председател, ще има най-големи шансове да успее“, пише един анализатор, който поиска името му да не се използва. „Освен това, това са чисти предположения и може да е някой, чието име дори не бихме се сетили да споменем." Той дава пример с Никита Хрушчов. По думите му навремето малко хора биха го посочили като наследник на съветския диктатор Йосиф Сталин.

В същия смисъл руският политически анализатор Фьодор Крашенинников подчертава непрозрачността на управленската система на Путин. „Ние дори не знаем кой всъщност е в най-близкото обкръжение на Путин“, казва той.

А Сергей Санович, сътрудник на Хувър в Станфордския университет, смята, че е вероятно политическият преход в Русия да се случи едва през 2036 г. Тогава е краят на потенциалния шести и, според сегашното законодателство, последен президентски мандат на Путин.

„Ако се случи сега, щях да заложа парите си на по-младия Патрушев“, казва той. „Но не мисля, че това ще се случи по-рано от 2036 г., когато Дмитрий Патрушев ще бъде на около 60. Това означава, че ще бъде някой по-млад.“

Форум

XS
SM
MD
LG