Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото служебно правителство на Димитър Главчев встъпи в длъжност


Клетвата на служебния кабинет
Клетвата на служебния кабинет

Второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев положи клетва в Народното събрание във вторник. Това се случи, след като по-рано същия ден президентът Румен Радев издаде укази за назначаването на кабинета, както и за насрочване на избори на 27 октомври.

В понеделник Радев прие състава на правителство, предложен от Главчев. В него имаше само три промени спрямо досегашното служебно правителство, което също беше оглавявано от Главчев.

Сменени бяха министърът на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта и съобщенията.

Новите служебни министри встъпиха в длъжност на извънредно заседание на парламента от 11.00 ч. в понеделник, като в дневния ред беше включена само една точка – полагане на клетва. Веднага след нея заседанието беше закрито.

Дотук се стигна, след като никоя от политическите сили не успя да сформира правителство след изборите на 9 юни.

Стигна се до нова процедура по назначаване на служебен кабинет, при която обаче президентът отказа да подпише указа за служебното правителство на Горица Грънчарова-Кожарева. Причината беше, че тя не се съгласи да смени досегашния вътрешен министър Калин Стоянов.

За това настояха и Радев, а преди него и ПП-ДБ, и "Възраждане". Впоследствие за отстраняването на Стоянов се обяви и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Единствено съпредседателят на ДПС Делян Пеевски подкрепи Стоянов и дори каза, че ако той бъде уволнен като министър, той би го поканил "да бъде водач на моя листа на моята партия".

Сега на мястото на Стоянов Главчев предложи директора на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков. Още преди номинацията му да бъде обявена, от ПП-ДБ казаха, че имат възражения срещу Илков, и го обвързаха с Делян Пеевски.

След като той беше одобрен от Радев, от ПП-ДБ и "Възраждане" отново казаха, че Илков е свързан с Пеевски.

"Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков, това ще покажат неговите действия в предстоящата предизборна кампания, където МВР има голяма роля за пресичането на купения и контролиран вот", каза обаче Румен Радев във вторник.

"Ще следим неговите действия и се надявам той да бъде човек не на този или онзи, а на българския народ", добави той преди началото на извънредното заседание на парламента.

По-рано Радев каза, че първостепенна задача на новия кабинет ще е борбата с купения и контролирания вот. На 27 октомври правителството предстои да организира седмите поред парламентарни избори за последните три години.

Нов кабинет, стари обвързаности. Как Главчев предложи още от същото
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG