Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атанас Илков, Иван Кондов, Красимира Стоянова. Кои са новите министри на Главчев


Предложените съответно за министър на вътрешните работи Атанас Илков, за министър на външните работи Иван Кондов и за министър на транспорта Красимира Стоянова
Предложените съответно за министър на вътрешните работи Атанас Илков, за министър на външните работи Иван Кондов и за министър на транспорта Красимира Стоянова

Полицейски шеф, обвинен във връзки с Пеевски. Дипломат. Дългогодишна министерска служителка. Става дума съответно за Атанас Илков, Иван Кондов и Красимира Стоянова, които са трите нови предложения в служебния кабинет на Главчев. Какво знаем за тях?

Атанас Илков, Иван Кондов, Красимира Стоянова. Това са единствените нови имена в кабинета, предложен от служебния премиер Димитър Главчев в понеделник.

Те ще заемат постовете съответно на министър на вътрешните работи, министър на външните работи и министър на транспорта и съобщенията. Президентът Румен Радев каза, че ще подпише указите за назначаването им във вторник, и така още на същия ден предстои те да положат клетви.

Дотук се стигна, след като преди това Радев отхвърли друго предложение за кабинет, в което досегашният вътрешен министър Калин Стоянов запазваше поста си. Той беше обвинен в обвързаност със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания за корупция.

В понеделник Радев похвали Главчев за това, че се е "вслушал в призивите на обществото" и е направил промяна в състава на служебния кабинет. От ПП-ДБ и "Възраждане" обаче казаха, че и новият вътрешен министър - Атанас Илков - е обвързан с Пеевски.

"Главчев отново реши да не излезе от сянката на Пеевски", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Какво знаем за Атанас Илков? Кой е той и откъде идват обвиненията за негови зависимости? И кои са другите двама нови министри в състава на кабинета "Главчев 2"? Ето отговорите.

Кой е Атанас Илков

Илков е предложението за нов служебен министър на вътрешните работи. Към момента той е директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Атанас Илков
Атанас Илков

Той е завършил право в Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ в Благоевград. В края на миналата година около университета избухна скандал за поставяне на оценки без изпит, фалшифициране на подписи, дипломи без необходимия брой изпити. Проверка на Министерството на образованието откри редица нарушения в учебното заведение.

Диплома по право от ЮЗУ има и Делян Пеевски, а бившият главен прокурор Иван Гешев и бившият министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ Младен Маринов са докторанти в университета.

Кариерата на Илков в МВР започва през 1987 г. като част от Криминална полиция към РДВР-Пазарджик. След това работи като началник сектор „Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в Дирекция „Национална служба полиция“, началник на отдел “Криминална полиция” към Главна дирекция „Криминална полиция“.

През 2016 г. Илков е назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при Областна дирекция на МВР – Пловдив, а през 2017 г. е назначен от тогавашния министър Валентин Радев (ГЕРБ) за директор на ОДМВР-Пловдив. Две години по-късно вътрешният министър по това време Младен Маринов (ГЕРБ) го назначава за директор на дирекцията на МВР в Кърджали.

От 2020 г. Илков ръководи Центъра за специализация и професионална подготовка в Казанлък. След това е назначен първо за временен, а след това и за постоянен директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

  • Случаят „Лясковец“

Във възходящата поредица от постове в кариерата на Илков има и едно дисциплинарно уволнение. Причината за него е полицейска акция в Лясковец през 2014 г., която Илков ръководи лично.

В нея загина баретата Емил Шарков, а други петима негови колеги бяха ранени. Близките на Шарков осъдиха България в Страсбург заради отказа на МВР да разсекрети доклади за планирането на акцията.

Акцията беше критикувана заради лошата професионална организация. Тогава екип от антитерористичното звено на МВР е изпратен по сигнал за въоръжен мъж, който се е барикадирал в дома си.

  • Кариера през Пловдив

Впоследствие Илков е възстановен на работа от съда и е назначен в областната дирекция на МВР в Пловдив. В мандата на Румен Радев Пловдив е мястото, от което тръгват кариерите по висшите етажи на властта на много хора.

От този регион са и двама от най-близките секретари на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Първият отговаря за правните въпроси и антикорупцията, а през 2017 г. беше вътрешен министър в първото служебно правителство на Радев. Вторият е секретар по вътрешна политика.

В четвъртото служебно правителство на Радев през 2022 г. цялото висше ръководство на МВР вече е от Пловдив. Именно тогава Илков е назначен за директор на Главна Дирекция "Национална полиция".

  • Връзките с Пеевски

„Борисов и Пеевски искат да направят Атанас Илков шеф на МВР“, написа в неделя съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По думите му Мария Габриел го е предлагала за министър на вътрешните работи преди Калин Стоянов.

"Тогава го отхвърлихме заради Лясковец и Пеевски, разбира се", написа Петков, без да уточнява какво конкретно има предвид.

„Според информацията, с която разполагаме, предложеният за министър на вътрешните работи е приближен до Пеевски“, написа в понеделник и зам.-предсезателят на парламентарната група на ПП-ДБ Божидар Божанов. По думите му „Главчев отново реши да не излезе от сянката на Пеевски“.

Впоследствие и Цончо Ганев от "Възраждане" каза пред БНР, че Илков е обвързан с Делян Пеевски от години и че "новото правителство е като старото, но е ново".

Кой е Иван Кондов

В първото си служебно правителство Главчев заемаше едновременно постовете на премиер и на министър на външните работи. До това съвместяване се стигна, след като Радев се противопостави на назначаването на Даниел Митов от ГЕРБ, който е известен с прозападните си позиции.

Сега за нов външен министър Главчев назначи досегашния си заместник Иван Кондов.

Иван Кондов
Иван Кондов

Кондов има дълъг опит в това министерство. За кратко през 2023 г. той беше външен министър във второто служебно правителство на Гълъб Донев, назначено от Румен Радев. Остана на позицията само един месец - от май до юни, заради изтичането на мандата на кабинета.

По това време Радев все още избираше изцяло по собствена преценка кой да бъде служебен премиер и съответно можеше да влияе и на подбора на министри в служебните правителства. След това парламентът промени Конституцията и ограничи избора му.

Кондов започва работа във външното министерство като експерт в дирекция още през 1995 г., година след като завършва „Международни отношения“ в УНСС. От 2021 г. е постоянен секретар във външното министерство, след като през годините заема различни позиции в администрацията му.

От 2012 до 2016 г. работи и в администрацията на тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Докато Главчев беше външен министър, а Кондов негов заместник, България беше замесена в противоречие заради искането на Главчев страната да промени своя утвърдена позиция в ООН. Ставаше дума за гласуването на резолюция на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница по време на югославските войни през 90-те години на миналия век.

България беше заявила, че ще подкрепи резолюцията, но в последния момент Главчев изпрати инструкции на българската представителка в ООН Лъчезара Стоева да гласува с „въздържал се“. Тя отказа да го направи. Впоследствие Главчев беше обвинен, че се е поддал на натиск от страна на сръбския президент Александър Вучич.

Коя е Красимира Стоянова

Красимира Стоянова е предложението на служебният премиер Димитър Главчев за нов министър на транспорта и съобщенията.

Красимира Стоянова (в средата) през 2018 г.
Красимира Стоянова (в средата) през 2018 г.

Тя ще заеме поста на досегашния транспортен министър Георги Гвоздейков, който първо беше министър в кабинета на Николай Денков, но остана и в служебното правителство на Главчев. Заради това негово решение той беше изключен от "Продължаваме промяната".

Сега Главчев каза, че единствената причина да го смени е, че не се е справил с "доста сериозните проблеми в БДЖ".

За Красимира Стоянова не е известно да има опит конкретно в областта на железопътния транспорт. Тя е юрист и до момента оглавяваше дирекция "Правна" в министерството. Това е дирекцията, която консултира министъра по правнонормативни въпроси, изготвя проекти на наредби и закони в областта на транспорта, дава становища по прилагането на законите.

Стоянова работи от повече от 20 години в това министерството, като е заемала и други позиции. Тя е била началник на политическите кабинети на петима редовни и служебни министри – на Николина Ангелкова от ГЕРБ, Ивайло Московски от ГЕРБ, служебния Христо Алексиев, Росен Желязков от ГЕРБ и Николай Събев от ПП-ДБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG