Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз не съм следващият Юсеин Болт или Майкъл Фелпс. Аз съм първата Симон Байлс". Да пишеш история в гимнастиката


Симон Байлс
Симон Байлс

Има едно нещо, заради което се завръща на Олимпийските игри – терапията. Към 2024 г. тя е най-награждаваната гимнастичка в САЩ и казва, че това не би било възможно без последователна подкрепа за психичното ѝ здраве. Симон Байлс е Човек на деня на Свободна Европа.

Дори и само сухата статистика при нея е респектираща.

8 олимпийски медала, от които пет златни, един сребърен и два бронзови.

30 медала от Световно първенство, от които 23 златни. Рекорден брой световни златни медали (23), рекорден брой световни титли в многобоя (6).

Това е Симон Байлс в цифри.

Симон Байлс на Игрите в Париж
Симон Байлс на Игрите в Париж

Последният ѝ медал - поредното олимпийско злато, дойде в сряда. На Игрите в Париж Байлс и съотборничките ѝ спечелиха първото място в отборната надпревара по спортна гимнастика.

Байлс е родена в Охайо през 1997 г. Тя е на 6, когато започва да тренира. Тогава Байлс е осиновена заедно с по-малката си сестра, защото биологичната ѝ майка се бори с пристрастяване към наркотици и алкохол. Осиновителите на Симон са Роналд и Нели Байлс и са най-големите ѝ фенове. „Те означават света за мен“, казва тя.

„Симон никога не пропускаше тренировка. Дори и когато беше болна и я увещавах да остане вкъщи, тя казваше: „Не, трябва да отида на тренировка“, казва Нели Байлс.

Симон Байлс в квалификациите на греда
Симон Байлс в квалификациите на греда

Един от ритуалите на Симон Байлс преди състезание е да намери с поглед родителите си в публиката. „Тя винаги знае къде седим, няма значение залата. Тя ще погледне, аз ще ѝ помахам и ще направим връзка“, казва Нели Байлс.

През 2018 г. Байлс се присъединява към други представителки на националния отбор на САЩ, които разкриват, че са били жертви на сексуален тормоз от бившия лекар на отбора Лари Насър.

"Много от вас ме познават като щастлива и енергична девойка. Но в последно време съм сломена. Колкото повече се опитвам да заглуша гласовете в главата си, толкова повече те се увеличават. Сега обаче аз не се страхувам да си призная за това", казва тогава Байлс.

След Олимпиадата в Токио Симон се оттегля. Причината е, че по време на изпълнение губи ориентация. По-късно става ясно, че това е състояние, наблюдавано при състезателите в спортната гимнастика, при което те се дезориентират във въздуха, стават нестабилни и могат да получат тежки контузии.

Това е и състезанието, на което родителите ѝ за първи път не присъстват. Причината са ограниченията заради COVID-19. Симон казва, че е преживяла тежко липсата им близо до нея.

Симон Байлс на олимпиадата в Токио през 2021 г.
Симон Байлс на олимпиадата в Токио през 2021 г.

След Токио Байлс дава приоритет на работата върху психичното си здраве. Решението ѝ да се концентрира върху себе си предизвика дебат за огромния натиск, на който са подложени спортистите. Байлс се превръща в защитник и основен говорител по този проблем.

„Полагам повече усилия да се грижа за ума и тялото си, което включва терапия веднъж седмично. Четвъртъкът е моят терапевтичен ден, моят личен момент“, каза Байлс в интервю за Olympics.com през 2023 г.

Байлс се завръща в големия спорт през 2023 г. на Световното първенство по спортна гимнастика в Антверпен. Там тя печели пет медала, от които четири златни.

"Аз не съм следващият Юсеин Болт или Майкъл Фелпс. Аз съм първата Симон Байлс", казва тя пред Olympics.com.

Историята на Байлс е разказана и в документална поредица на „Нетфликс“.

Форум

XS
SM
MD
LG