Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият Майкъл Фелпс. Леон Маршан, който от "един от многото" се превърна във феномен


Леон Маршан
Леон Маршан

Новият Майкъл Фелпс. Това прозвище си спечели френският плувец Леон Маршан, който подобри олимпийски рекорд на Фелпс с първия си златен медал от Олимпийските игри в Париж. Маршан е Човек на деня на Свободна Европа.

Плуването е в кръвта му. Родителите му са професионални плувци, но не искат да го принуждават да се занимава със същото. За кратко той дори се отказва от спорта. Когато е на 15 обаче, отново влиза в басейна и бързо се превръща във феномен.

В неделя, 28 юли, Леон Маршан спечели златен медал на 400 м съчетано плуване на Олимпийските игри в Париж. С резултата си той постави нов олимпийски рекорд, подобрявайки този на американската легенда в плуването Майкъл Фелпс.

„Побиха ме тръпки. Чувствах се наистина горд, че съм себе си и че съм французин тази вечер. Беше невероятно преживяване за мен“, каза Маршан след победата си с 4:02.92 минути. Преди това рекордът на Фелпс беше 4:03.84 мин.

Маршан е роден на 17 май 2002 г. в Тулуза. Той не е първият плувец в семейството си – баща му Ксавие Маршан е бивш сребърен медалист от световни първенства и олимпийски шампион, а майка му Селин Боне е френска рекордьорка по плуване.

Маршан влиза в басейна още като малък. Когато е само на 4-5 години, родителите му обещават "Макдоналдс", ако успее да преплува 25 метра в местния басейн, без да спира.

Родителите му обаче разбират отдадеността, която спортът изисква, затова решават да не карат нито един от двамата си синове да плува, пише Ню Йорк Таймс.

За известно време Маршан се отказва от плуването, но след това се връща в басейна, когато е на 15 години. Той започва да тренира в клуб Dauphins de Toulouse Olympique Employes в родния си град. Там талантът и бързината му бързо му печелят слава.

През следващите две години обаче успява да изгради името си и на световно ниво. През 2019 г., на 17-годишна възраст, Маршан печели титлата на Франция на 200 м бътерфлай. Няколко месеца по-късно си осигурява бронзов медал на 400 м съчетано плуване на Световното първенство за юноши в Будапеща.

Леон Маршан по време на 200 метра бътерфлай при мъжете
Леон Маршан по време на 200 метра бътерфлай при мъжете

След редица успехи Леон Маршан решава да се премести в Съединените щати. Как обаче се случва това? Той пише на бившия треньор на Майкъл Фелпс, без дори да го познава.

Боб Боуман е преподавател в Аризонския университет и отговаря на Маршан. Той е впечатлен от резултатите на плувеца и решава да му помогне.

„Нямах представа, че ще бъде толкова добър“, казва Боуман пред Ню Йорк Таймс.

През 2023 г. Маршан подобрява рекорда на Майкъл Фелпс на 200 м свободен стил, когато участва в световното първенство във Фукуока, Япония. Там той печели златни медали на 200 м бътерфлай, 200 м и 400 м съчетано плуване.

"Kогато отидох в Токио, бях никой. Бях просто един от многото плувци. Щастлив, че съм на финала. Тази година ще бъде различно, защото искам да спечеля злато. И то у дома", казва Маршан.

Макар често името му да се споменава с това на Майкъл Фелпс, френският плувец има свой собствен стил. Той е еднакво добър в дисциплините 200 м бруст и бътерфлай - съчетание, което е толкова необичайно, че финалите на двете дисциплини на Олимпийските игри ще се проведат в една и съща вечер.

Според сайта Swimswam досега само още един плувец е успял да стигне до финали и в двата стила - американката Мери Сиърс, която през 1956 г. печели бронз на 100 м бътерфлай и завършва седма на 200 м бруст.

Надеждите за Маршан обаче са дори по-големи.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG