Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България ще бъде пълноправен член". През 2024 г. ще има дата за влизане в Шенген и по суша, каза Габриел


Мария Габриел, Николай Денков и Костадин Костадинов.
Мария Габриел, Николай Денков и Костадин Костадинов.

През 2024 г. България ще получи дата за премахване на проверките по сухопътните граници, според споразумението Шенген, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на блиц контрол в Народното събрание.

В решението на Съветът на Европейския съюз (ЕС) се казва, че след влизането с въздушни и морски граници на 31 март, през 2024 г. ще има дата за премахване на проверките по сухопътните граници. "След 31 март България вече няма да бъде наблюдател на масата за взимане на решения. България ще бъде пълноправен член, участващ в дискусиите, имащ своето право на глас", обясни Габриел. Тя добави, че след 31 март стотици хиляди български граждани ще могат да се възползват от улесненията, които предлага пътуване без допълнителни проверки по въздух и вода.

Обяснено. Какво, кога и как ще се промени след влизането на България в Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Опитите на опозицията да представи влизането в Шенген като нещо опасно за България идва след като Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че приема България и Румъния за членки на Шенгенското пространство. На първо време от 31 март отпадането на граничния контрол при пътуване от и за страни от Шенген ще важи за морските и въздушните граници, а впоследствие и за сухопътните. За това има няколко условия, които са уточнени в тристранна декларация, сключена между Румъния, България и Австрия. Целта е да бъде намален броят на мигрантите в Западна Европа. Едно от условията е стриктното спазване на Дъблинския регламент. България е част от него от 2013 г. и го изпълнява през целия период - макар да не е част от Шенген.

"Българското правителство не е приемало никакво друго задължение освен да реагира достатъчно бързо, както се изисква от Дъблинското споразумение по отношение на скоростта, с която се обработват молбите", каза и премиерът Николай Денков в парламента на питане на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той и партията му твърдят, че България се е съгласила да приеме обратно огромно количество мигранти и след 7-8 години в България ще има "повече чужденци на територията на страната, отколкото български граждани".

"Не са обсъждани никакви бройки и така както досега е работило Дъблинското споразумение, така ще продължи да работи, докато не бъде приета неговата следваща промяна", каза министър-председателят.

Обяснено. Защо няма да дойдат "неограничен брой бежанци" след Шенген
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

"Престанете да си измисляте някакви числа, които нямат нищо общо с истината, защото единственото, което правите, е да плашите хора, но те вече виждат, че това, с което ги плашите, не се случва и няма и да се случи", каза още Николай Денков.

Премиерът добави, че Дъблинското споразумение е такова, каквото беше през 2013 г. и нищо няма да се промени от това, което е подписано с Австрия и с Румъния.

"Нищо особено не се е случило и няма да се случи, така, както е било досега, така и ще продължи поне докато не бъдат приети промените в Дъблинския регламент", каза Денков. Той добави, че тези промени в ще помогнат на българската държава да не бъде застрашена да бъде „наводнена“ от бежанци, точно защото в новия регламент бежанците трябва да бъдат разпределяни справедливо с другите държави, а досега те би трябвало да бъдат задържани в граничните държави като България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG