Връзки за достъпност

Извънредни новини

Годишнина, но не и празник. Какво се очаква от срещата на върха на НАТО във Вашингтон


Колаж със снимки на президента на САЩ Джо Байдън, украинския президент Володимир Зеленски, британския премиер Киър Стармър и френския президент Еманюел Макрон
Колаж със снимки на президента на САЩ Джо Байдън, украинския президент Володимир Зеленски, британския премиер Киър Стармър и френския президент Еманюел Макрон

Лидерите на 32-те държави членки на НАТО се събират във вторник във Вашингтон за среща на върха на алианса, предадоха световните агенции.

Новината идва на фона на 75-ата годишнина от създаването на НАТО като трансатлантически съюз за обща отбрана, както и на фона на продължаващата от февруари 2022 г. насам руска инвазия срещу Украйна.

Годишнината на алианса обаче няма да бъде празнична. В понеделник, в навечерието на събитието, Русия нанесе масиран ракетен удар на Украйна, който уби над 40 души и порази детска болница в Киев.

В дневния ред на срещата на НАТО е включено обсъждането на допълнителна военна и финансова подкрепа за нападнатата от Москва страна.

Кои ще са основните теми

Сред най-важните теми, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха на алианса, са:

  • отношенията между Украйна и НАТО;
  • увеличаване на боеспособните части, които могат да бъдат разположени на източния фланг на НАТО при извънредни ситуации;
  • увеличаване на разходите за отбрана на страните членки на НАТО, които трябва да достигат поне 2% от националните им бюджета;

Кои лидери да наблюдаваме

Голяма част от вниманието на срещата ще бъде насочено към американския президент Джо Байдън. Някои членове на неговата Демократическа партия го призовават да се откаже от кандидатурата си за втори мандат в президентските избори, които предстоят тази есен.

Причината е слабото представяне на Байдън в първия му дебат в края на юни с опонента му от републиканците - бившия президент Доналд Тръмп. Изходът от надпреварата между тях може да промени курса на външната политика на САЩ, които са водеща сила в НАТО.

Преди срещата във Вашингтон президентът Байдън осъди руската атака срещу Украйна от понеделник и пое ангажимент за увеличаване на въздушната отбрана на Киев.

Освен Байдън, друг ключов лидер, който присъства на срещата, е украинският президент Володимир Зеленски.

Очаква се той да търси по-сериозна военна подкрепа за страната си, както и да настоява за по-бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Анализатори обаче прогнозират, че Киев няма да получи директна покана за членство.

Миналия месец Зеленски и Байдън подписаха десетгодишно споразумение за сигурност между Киев и Вашингтон, което беше тълкувано като стъпка към членството на Украйна в алианса.

След началото войната Киев многократно поиска това. Страните членки на НАТО го допуснаха, но само след края на въоръжения конфликт. Основна точка в договора за членство е, че нападението срещу една от страните в НАТО се приема като нападение срещу всички.

Друг важен лидер е новият британски министър-председател Киър Стармър, чиято Лейбъристка партия спечели изборите във Великобритания само преди няколко дни.

Стармър обеща да запази подхода към Украйна на предишното правителство на Консервативната партия - т.е., да продължи подкрепата за Киев във войната.

Във Вашингтон пристига и френският президент Еманюел Макрон - два дни след балотажа на предсрочните избори за парламент във Франция. Партията на Макрон остана на второ място след левицата и преди крайнодесните.

Президентът обаче изгуби голяма част от политическата си власт. Вътрешнополитическите трусове могат да се отразят и на ролята му в международната политика.

Унгарският премиер Виктор Орбан е друг от ключовите лидери на срещата на върха. Той е отявлен критик на западната военна помощ за Украйна и демонстрира близост с Русия и Китай.

В понеделник Орбан неочаквано посети Пекин, за да обсъди потенциално мирно споразумение за Украйна с китайския президент Си Дзинпин.

След началото на войната срещу Киев Москва и Пекин сближиха дипломатическите си отношения, а Китай предложи свой план за постигане на мир, който отговаря на руските интереси. Сега Орбан подкрепи този план.

Миналата седмица Унгария пое шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз (ЕС). Оттогава Орбан посети Зеленски в Украйна и руския президент Владимир Путин.

Пътуването му до Русия предизвика критики от други европейски лидери, които казаха, че Орбан няма мандат от ЕС да преговаря за прекратяване на войната в Украйна.

От значение е и участието в събитието на шведския премиер Улф Кристершон. Швеция ще бъде представена на среща на НАТО за пръв път след присъединяването си към алианса по-рано тази година. Кристершон каза, че напълно подкрепя идеята за членство на Украйна в НАТО.

Кой представлява България

България е представена на срещата на върха на НАТО от служебния премиер Димитър Главчев, който е бивш депутат от ГЕРБ.

До това решение се стигна след продължителен спор между Министерския съвет и президентството по въпроса кой да отиде във Вашингтон - Главчев или държавният глава Румен Радев.

Главчев настоя парламентът да се произнесе по този въпрос, но депутатите отказаха. Стигна се до решение и двамата да отидат на срещата, но и то отпадна. Накрая Главчев каза, че Радев трябва да оглави българската делегация, но президентът отказа да направи това заради позицията, която трябва да защитава в полза на подкрепата за Украйна.

Радев отдавна защитава тези за войната в Украйна, които повече съвпадат с позициите на Русия - че изпращането на военна помощ на Киев само удължава конфликта, както и че привържениците на подпомагането на Украйна са „войнолюбци“.

На срещата на НАТО пък се очаква алиансът да поеме координацията на международната помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG