Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тръмп иска да върне страната ни назад". Камала Харис започна предизборната си кампания


Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис проведе първия си предизборен митинг във вторник вечерта като най-вероятния кандидат за президент на Демократическата партия.

Новината идва, след като настоящият президент Джо Байдън съобщи в неделя, че се оттегля от надпреварата за втори мандат. Веднага след това той подкрепи Харис да заеме мястото му, а оттогава тя събра подкрепата на достатъчно делегати, за да си подсигури номинацията на партията.

Това се очаква да се случи на конгреса на демократите, който ще се състои от 19 до 22 август.

Първата предизборна реч на Харис се проведе в Уисконсин - един от ключовите щати, които могат да решат крайния резултат от президентската надпревара през ноември.

Харис атакува Тръмп, като съпостави миналото си на главен прокурор на Калифорния с досието на Тръмп, който беше осъден по 34 обвинения от наказателно дело за фалшифициране на документи.

Сред приоритетите, които Харис посочи, са разширяване на достъпа до аборт, улесняване на достъпа на работниците до профсъюзи и нови мерки за справяне насилието с огнестрелни оръжия.

„Доналд Тръмп иска да върне страната ни назад“, каза тя. "Искаме ли да живеем в страна на свободата, състраданието и върховенството на закона, или в страна на хаоса, страха и омразата?".

Темата за репродуктивните права стана водеща за Демократическата партия, след като през 2022 г. Върховният съд на САЩ отмени конституционното право на аборт. Съдът се състои от 9 съдии, от които шестима са избрани от Републиканската партия, а трима от тях са избрани от Тръмп по време на единствения му мандат.

Ройтерс пише, че атмосферата на митинга на Харис е контрастирала с липсата на ентусиазъм по време на предизборни събития на Байдън.

В конферентен разговор с репортери във вторник Тръмп изрази увереност в способността си да победи Харис. „Искам да дебатирам с нея и тя няма да е по-различна, защото имат еднакви политики [с президента Байдън]“, каза той.

Във вторник Ройтерс публикува свое проучване от последните дни, в което за пръв път числата показват преднина за Харис с 44% спрямо 42% за бившия президент. Множество проучвания досега показваха, че Байдън изостава от Тръмп.

Също така много от спонсорите, които бяха оттеглили подкрепата си за президента, включително актьора Джордж Клуни, съобщиха, че ще финансират кампанията на Харис.

Настоящият президент, който е на 81 години, беше подложен на силен натиск да се оттегли от надпреварата през последния месец, след като в края на юни се представи слабо на телевизионния дебат срещу Тръмп. Тогава той изглеждаше изморен и често не успяваше да се противопостави адекватно на опонента си.

Предстои в сряда вечерта Байдън да произнесе реч в Овалния кабинет, в която ще обясни решението да прекрати кампанията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG