Връзки за достъпност

Извънредни новини

Активисти заплашиха Вучич с радикални мерки, ако не освободи задържаните на протестите в Сърбия


Кадър от протеста срещу арестуваните активисти заради участието им в митинг против плана за добив на литий в Сърбия
Кадър от протеста срещу арестуваните активисти заради участието им в митинг против плана за добив на литий в Сърбия

Активисти в Сърбия заплашват президента Александър Вучич с "радикални мерки". Те ще бъдат предприети, ако не бъдат освободени задържаните по време на многохилядните протести в страната през уикенда до сряда, казват протестиращите, цитирани от телевизия N1.

Новината идва след като в събота хиляди протестиращи в различни точки на Сърбия поискаха да бъде спрян проектът за добив на литий от мултинационалната компания „Рио Тинто“. Демонстрантите блокираха две ЖП гари. Двама души са отказали да напуснат, когато полицията е изгонила демонстрантите и са били арестувани, съобщава опозицията.

Има и трети задържан, като председател на участващото в протеста сдружение "Не даваме Ядар" казва, че всички те са обвинени в "безрасъдно поведение". Засега вътрешното министерство на Сърбия не съобщава за арестувани.

В неделя вечерта протестиращи се събраха в много градове в Сърбия, за да поискат освобождаване на тримата задържани. Оргаизаторите казаха, че ще бъдат предприети "радикални мерки", ако искането не бъде изпълнено до сряда.

Ден преди това десетки хиляди протестираха срещу добива на литий в Сърбия. Това се случи на фона на предупрежденията на официалните власти за предполагаем заговор за сваляне на Александър Вучич и неговото правителство.

По-рано президентът каза, че е бил предупреден от руските разузнавателни служби, че в Сърбия се подготвят "масови безредици и преврат" от неуточнени западни сили, които искат да го свалят от власт.

Правителството и контролираните от държавата медии започнаха кампания срещу митинга, сравнявайки го с въстанието на Майдана в украинската столица Киев, което доведе до свалянето на тогавашния проруски президент на страната Виктор Янукович през 2013 г.

Организаторите на протеста в Белград обаче казаха, че той ще бъде мирен. Освен това те отричат да имат политически амбиции.

Демонстрацията се проведе след седмици на протести в десетки градове в Сърбия срещу правителствения план да се разреши добив на литий в земеделска долина в западната част на страната.

Това е втори опит за реализирането на този план. През 2022 г. той беше спрян от големи демонстрации, които включваха блокиране на ключови мостове и пътища. Той беше предложен отново миналия месец след предварително споразумение за "критични суровини", подписано от правителството на Вучич с Европейския съюз (ЕС).

Сърбия официално желае да се присъедини към ЕС, като същевременно поддържа много тесни връзки както с Русия, така и с Китай. Меморандумът на ЕС относно добива на литий и други ключови материали, необходими за екологичния преход, ще сближи Сърбия с блока и ще намали вноса на литиеви батерии и електрически автомобили в Европа от Китай.

Докато правителството настоява, че мината е възможност за икономическо развитие, критиците смятат, че тя ще доведе до замърсяване на долината Ядар и нейните важни подземни водни запаси и земеделски земи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG