Връзки за достъпност

Извънредни новини

Блокирани гари и сблъсъци с полицията. Защо хиляди протестират в Белград


Демонстранти блокират линиите на главната жп гара в Белград в знак на протест срещу план на правителството на Сърбия за рестартиране на литиева мина на англо-австралийската компания Рио Тинто, 10 август 2024 г.
Демонстранти блокират линиите на главната жп гара в Белград в знак на протест срещу план на правителството на Сърбия за рестартиране на литиева мина на англо-австралийската компания Рио Тинто, 10 август 2024 г.

Полицията в сръбската столица Белград влезе в сблъсъци с протестиращи, блокирали две железопътни гари в града, за да освободи линиите от няколко десетки демонстранти. Те блокираха гарите Прокоп и Нови Белград в знак на протест срещу възобновените планове на сръбското правителство за добив на литий.

Подобно масово недоволство имаше в Сърбия в края на 2021 г. След протести в различни градове на страната в началото на 2022 г. правителството реши да се откаже от намеренията си да позволи добива на литий.

Блокадите на жп линиите в ранните часове на неделя бяха предшествани от многохилядна демонстрация в Белград в събота. По оценка на сръбското вътрешно министерство в нея са се включили между 24 хиляди и 27 хиляди души.

Повод за масовото недоволство стана проект за добив на литий на англо-австралийския металургичен и минен гигант Рио Тинто в Ядар, Западна Сърбия. Основните притеснения на протестиращите са свързани с евентуалната опасност от екологично замърсяване.

След края на масовия протест в събота две групи решиха да блокират движението на влакове през двете гари в Белград. Около 5.30 часа сутринта в неделя сили за борба с безредиците на местната полиция с помощта на щитове са разпръснали блокадите, предаде агенция Бета.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че е възстановено движението по жп линиите, нарушено от протестите. От министерството предупредиха, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу отговорните за блокадите.

Многохилядният протест в Белград срещу добива на литий, 10 август 2024 г.
Многохилядният протест в Белград срещу добива на литий, 10 август 2024 г.

Златко Коканович, активист и един от организаторите на протеста, каза на 10 август, че ще има още митинги в други градове в Сърбия.

През 2022 г. сръбското правителство отхвърли проекта в резултат на масови обществени протести на фона на опасения относно въздействието му върху околната среда. На 16 юли обаче Конституционният съд на Сърбия реши, че спирането на проекта е противоконституционно.

Три дни след това решение в Белград се проведе среща на върха за критичните суровини, където беше подписан меморандум за разбирателство между Европейския съюз (ЕС) и сръбското правителство. Той предвижда "стратегическо партньорство" за устойчиви суровини, вериги за доставка на батерии и електрически превозни средства.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че добивът на литий, ключов компонент в батериите за електрически превозни средства и мобилни устройства, е необходим, за да може Европа "да остане суверенна в променящия се свят и да не бъде зависима от другите".

Протестиращите блокират жп линии в Белград, 10 август 2024 г.
Протестиращите блокират жп линии в Белград, 10 август 2024 г.

Шолц обеща, че добивът ще се извършва "в съответствие с най-високите стандарти за опазване на околната среда и Германия ще помогне в това".

В неделя сръбският президент Александър Вучич обвини опозицията в организиране на "цветна революция" срещу него, предаде БГНЕС.

"Това е част от хибриден процес за извършване на различни цветни революции. Мислите, че сте изненадали някого с това, което сте направили, ние осигурихме ред без никакво насилие", обърна се Вучич към опозицията.

Два дни по-рано сръбският президент заяви, че е получил информация от руските служби за сигурност, че "в Сърбия се подготвят безредици и опит за държавен преврат".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG