Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Взаимно неприемливи условия". Европейските лидери не успяха да убедят Сърбия и Косово да се споразумеят


Президентът на Сърбия Александър Вучич (вляво) и косовският премиер Албин Курти. Колаж
Президентът на Сърбия Александър Вучич (вляво) и косовският премиер Албин Курти. Колаж

Няколкочасовите отделни разговори между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич с европейски представители в Брюксел приключиха в четвъртък вечерта без споразумение за намаляване на напрежението между двете съседни държави.

Двамата се срещнаха с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския министър-председател Джорджа Мелони.

Напрежението между Белград и Прищина се повиши през септември, когато косовски полицай беше убит от група въоръжени сърби. Те нахлуха в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно етнически сърби. След намесата на полицията в престрелка бяха убити трима от нападателите.

Беглград иска да бъде създадена асоциация на сръбските общини в северната част на Косово. Прищина настоява Сърбия първо да признае независимостта на Косово, преди да се проведат каквито и да било дискусии.

"За съжаление, страните не бяха готови да постигнат споразумение", каза върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел. По думите му "условията, поставени от всяка страна, са неприемливи за другата".

"Силно сме обезпокоени от безизходицата в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", добави той.

Сърбия и Косово се обвиняват взаимно за провала на преговорите.

"Въпреки щедрото предложение на министър-председателя Курти, сръбският президент Вучич отказа да подпише споразумение с Косово", каза канцеларията на косовския лидер.

"Готов съм да подпиша всичко, което искате, с изключение на присъствието на Косово в ООН и въпроса за независимостта на Косово", каза Александър Вучич.

След войната, която приключи през 1999 г. с бомбардировките на НАТО, отношенията между Прищина и Белград преминават от криза в криза. Сърбия отказва да признае независимостта, провъзгласена през 2008 г. от бившата ѝ провинция, чието население от 1,8 милиона са предимно от албански произход. Сърбите са около 120 хиляди. Те живеят в северната част на Косово.

И двете държави се стремят да се присъединят към Европейския съюз. Брюксел постави нормализирането на отношенията им като условие за напредък с техните кандидатури за членство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG