Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на Сърбия и Косово разговарят с висши служители в Брюксел с цел подновяване на диалога


Последната среща между премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич от 14 септември в Брюксел.
Последната среща между премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич от 14 септември в Брюксел.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти пристигнаха в Брюксел за среща с висши служители на Европейския съюз (ЕС), съобщи Радио Свободна Европа.

Двамата лидери бяха поканени в Брюксел за поредица от разговори, докато 27-те държави членки на ЕС се събират за двудневна среща на върха.

Напрежението между Белград и Прищина се повиши през септември, когато около 30 въоръжени сърби нахлуха в село Банска в Северно Косово, където живеят предимно с етнически сърби. Въоръжените се барикадираха в сръбски православен манастир, като полицията се намеси и в престрелка бяха убити трима нападатели и един косовски полицай.

Курти и Вучич ще бъдат приети поотделно от германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Джорджа Мелони. На срещите ще присъства и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел.

Разговорите с лидерите на ЕС ще се проведат в "подкрепа подновяване на диалога" за нормализиране на връзките, каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.

По негови думи не е планирана обща среща между Вучич и Курти, но дипломатически източници казаха пред Балканската служба на Свободна Европа, че окончателното решение дали лидерите на Сърбия и Косово ще се срещнат, ще зависи от резултатите от индивидуалните срещи с лидерите на ЕС .

Посещенията на Вучич и Курти в Брюксел идват, след като пратеник на ЕС, както и дипломати от САЩ, Франция, Германия и Италия, посетиха Белград и Прищина миналата седмица и представиха план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово въз основа на предишно споразумение от февруари.

То включва Сърбия да не поставя под въпрос териториалната цялост на Косово, докато Прищина осигурява определено ниво на самоуправление на общините със сръбско мнозинство, включително чрез създаване на асоциация на сръбските ръководени общини. Това споразумение така и не беше изпълнено, след като в края на май избухнаха сблъсъци в Северно Косово след общински избори, които бяха бойкотирани от местните сърби.

От кабинета на Курти съобщиха на 25 октомври, че той се е съгласил новият план да е „рамка за продължаване на по-нататъшни преговори със съюзническите страни“. Вучич също каза, че Сърбия е готова да обсъди плана, но каза, че "планираните срещи няма да бъдат лесни".

Той добави, че позицията на Сърбия е станала още по-трудна след атаката на манастира в северната част на Косово в края на септември. Тогава Косово обвини Сърбия в организирането на "акта на агресия" и твърди, че Белград е възнамерявал да анексира Северно Косово след атаката. Сърбия отхвърли обвиненията и каза, че подозира етнически сръбски лидер от Косово, Милан Радойчич, да е отговорен за сблъсъците.

Още преди атаката отношенията между Сърбия и Косово - бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г., бяха силно обтегнати. Те са в конфликт от десетилетия, като тяхната война от 1998-99 г. остави над 10 000 жертви. Белград не признава независимостта на Косово.

И двете държави се стремят да се присъединят към Европейския съюз. Брюксел постави нормализирането на отношенията им като условие за напредък с техните кандидатури за членство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG