Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съюзът на съдиите призова настоящия състав на ВСС да не избира нов главен прокурор и шеф на ВАС


Изпълняващият функции на главен прокурор и единствена номинация за титуляр на поста Борислав Сарафов.
Изпълняващият функции на главен прокурор и единствена номинация за титуляр на поста Борислав Сарафов.

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) не следва да избира следващите председател на Върховния административен съд (ВАС) и главен прокурор. Това заявява Съюзът на съдиите в България в свое становище кадровия орган на съдебната система.

Новината идва, след като на 10 октомври, в последния възможен момент трима членове на Прокурорската колегия във ВСС издигнаха номинацията на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Така той се превърна в единствен участник в конкурса по подобие на избора на неговия предшественик, на когото Сарафов беше заместник – Иван Гешев.

Номинацията на Сарафов дойде, след като преди два месеца ВСС реши да обнови процедурата за избор на нов главен обвинител веднага, след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се обяви за бърз избор на нов човек на поста от настоящия състав на съвета.

Настоящият състав на ВСС е с изтекъл мандат от повече от две години.

„Управителният съвет на ССБ счита, че изтеклият мандат на настоящия ВСС изисква членовете му да се въздържат от вземане на решения, които конституционно са обвързани с установените мандати на съответните органи“, пише Съюзът на съдиите.

Те подчертават, че смисълът на различната продължителност на мандатите на ВСС, шефовете на върховните съдилища и главния прокурор е, за да може един и същи състав на съвета да не гласува за избор на някоя за трите ключови позиции.

Според съюза на съдиите има „доказана практика на мнозинството от членовете на настоящия съдебен за несъобразяване с възложената им функция за проверка дали съответните кандидати отговорят на изискванията за заемане на най-висшите професионални длъжности в съдебната власт“.

Пленумът на ВСС вече веднъж откри процедурата за избор на титулярен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев.

Тя обаче беше спряна под натиска на управляващото мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а впоследствие се изчакваше Конституционният съд (КС) да се произнесе във връзка с промените в основния закон, които предвиждаха структурна реформа във ВСС и прокуратурата.

В крайна сметка през юли 2024 г. КС отмени отмени промените в конституцията.

Настоящият състав на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор през 2019 г. През 2023 г. същият състав го уволни, след като ГЕРБ и ДПС едновременно оттеглиха доверието си от него. Същият съдебен съвет утвърди и заместника на Гешев – Борислав Сарафов, за временно изпълняващ функциите на главен прокурор.

Срещу избора на главен прокурор от настоящия състав на ВСС се обявиха от ПП-ДБ, ДПС-Доган, „Има такъв народ“ и БСП. От ПП-ДБ казаха, че веднага след сформирането на новия парламент ще поискат Конституционният съд да определи дали този състав на ВСС, който е с изтекъл мандат, има право да избира нов главен обвинител.

Срещу избора на нов главен прокурор от настоящия състав на ВСС се обяви и президентът Румен Радев. По време на събитие в сряда той коментира, че с действията си съветът „не вдъхва доверие нито в професионалните среди, нито в обществото“.

На въпрос дали ще подпише евентуален указ за назначаването на Сарафов като главен прокурор, Радев отговори, че „има време“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG