Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът не спря предварителното отстраняване на Андрей Гюров като подуправител на БНБ


Андрей Гюров
Андрей Гюров

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на Андрей Гюров за спиране на предварителното решение, с което беше отстранен от поста подуправител на Българската народна банка (БНБ).

Гюров може да обжалва решението. То идва, след като в края на юни Комисията за противодействие на корупцията (КПК) установи негова несъвместимост с позицията му на подуправител на БНБ. Впоследствие БНБ гласува "за" отстраняването му, като посочи обаче, че крайното решение трябва да се вземе от депутатите и от съда.

Самият Гюров каза, че определението на КПК за несъвместимост е незаконно, и затова го обжалва в отделно дело по същество.

Решението на ВАС сега засяга само предварителното изпълнение на неговото отстраняване. Според ВАС в искането на бившия депутат от ПП-ДБ "не се съдържат твърдения, които да обосновават значителна или трудно поправима лична или имуществена вреда във връзка с неговото незабавно отстраняване" и затова съдът оставя в сила незабавното изпълнение на акта.

Разглеждането на жалбата му по същество предстои в началото на септември.

Дотук се стигна, след като КПК установи несъвместимост на Гюров с позицията му на подуправител на БНБ. Причината е, че той не е излязъл (веднага след избирането си за позицията) от съдружие в дружество с ограничена отговорност и не е поискал от БНБ разрешение да членува в ръководството на две сдружения.

Впоследствие Управителният съвет на БНБ гласува "за" освобождаването му. Решението на управата на БНБ обаче не отстранява директно Гюров от поста, защото по закон това е само в правомощията на Народното събрание, което го е избрало.

Така ако ВАС окончателно потвърди решението за отстраняването на Гюров, финалната дума ще бъде на депутатите.

Гюров и Петър Чобанов от ДПС бяха избрани за подуправители на БНБ от парламента през юли 2023 г. За двамата кандидати гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Според промените в Конституцията от 2023 г. хората, които заемат позицията на подуправител на БНБ, са сред малкия кръг хора, от които президентът може да избира служебен премиер, в случай че това се наложи.

От ПП-ДБ казаха, че отстраняването на Гюров е именно за да бъде премахнат от списъка, по който може да избира Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG