Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще бъде ли възстановена къщата архитектурен паметник на ул. "Велико Търново" в София


Снимка е от 16 февуари 2022 г., когато събарянето на къщата е почти приключило.
Снимка е от 16 февуари 2022 г., когато събарянето на къщата е почти приключило.

Сградата на ул. "Велико Търново" 32 в София, която беше съборена, преди да получи статут на недвижима културна ценност, трябва да бъде построена отново. Това е разпоредило Министерството на културата на нейния собственик, съобщи "Дневник" в четвъртък.

Собственикът обаче обжалва заповедта.

Къщата е построена през 30-те години на миналия век в стила на българския архитектурен модернизъм. През 1978 г. тя е обявена за архитектурен паметник, но през 1993 г. е изключена от този списък.

Свободна Европа писа за нея през февруари 2022 г., когато тя беше разрушена, за да се построи на нейно място нова шестетажна сграда. Тогава властите предприеха действия по обявяването ѝ отново за недвижима културна ценност едва когато събарянето вече беше започнало.

Сега "Дневник" съобщава, че през април зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев е издал заповед, с която нарежда "да се изготви проект за преизграждане на сградата". В момента на мястото личат само основите на разрушената къща.

По думите на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров пред "Дневник" в института се съхраняват строителните книжа - проектът, чертежи и скици на автентичната сграда, и това ще улесни преизграждането в автентичния ѝ вид.

Последният обитател на сградата, за когото знаем, е посолството на Хърватия.
Последният обитател на сградата, за когото знаем, е посолството на Хърватия.

Собственикът "Арко Асетс риалти" ЕООД обаче обжалва заповедта за преизграждането пред Административния съд - София-град.

През годините собствеността на къщата търпи промени - по време на комунистическото управление имотът е национализиран, а след демократичните промени през 90-те години е реституиран.

Разрушаването на сградата започва в началото на февруари 2022 г.
Разрушаването на сградата започва в началото на февруари 2022 г.

До 2014 г. къщата се отдава под наем първо на индонезийското посолство, а след това на хърватското. След това имотът е придобит от фирмата “Арко Асетс риалти” ЕООД. Тя е собственост на Мартин Макариев, който е съпруг на дъщерята на Петър Младенов. Младенов е един от най-приближените хора на комунистическия лидер Тодор Живков и за кратко поема и поста на държавен глава след отстраняването на Живков.

През 2015 г. именно “Арко Асетс риалти” ЕООД инициира промяна в Подробния устройствен план (ПУП), с която става възможно събарянето на къщата за построяването на нова 6-етажна сграда.

Промяната в ПУП е одобрена от главния архитект на София Здравко Здравков през 2018 г.

Едва през декември 2022 г. и след като беше разрушена, къщата получи статут на недвижима културна ценност.

Къщите на модернизма. Кои са хората, които ги вадят на показ
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG