Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Удар откъм тила". Руски командир е уволнен заради критика към военнокомандващи


Иван Попов, високопоставен руски полеви командир
Иван Попов, високопоставен руски полеви командир

Високопоставен руски командир е уволнен след разногласия с висши офицери относно ситуацията на фронтовата линия Украйна. За това съобщи самият той в аудио файл, публикуван в Telegram от депутат от руската Дума.

Несъгласията се появяват, след като миналия месец частната военна групировка „Вагнер“ и нейният собственик Евгений Пригожин се обърнаха срещу президента на Русия Владимир Путин. Походът към столицата Москва продължи по-малко от 24 часа, но изглежда, че все още има разногласия в армията.

В четириминутния файл Иван Попов казва, че се е оплакал на началника на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов от необходимостта от ротация на фронтовите войски.

Освен това той казва, че руските сили са възпрепятствани от проблеми с контрабатарейните радари и артилерийското разузнаване. Заради това според него те са били ударени "откъм тила".

"Нашата армия не може да бъде разбита на фронта от въоръжените сили на Украйна. Вместо това старшият командир ни нанесе удар откъм тила, като вероломно и подло обезглави армията в най-трудния и напрегнат момент", казва той.

Попов е командир на 58-а армия, разположена в южната част на Запорожка област в Украйна. Там в момента се водят едни от най-тежките сражения, след започването на украинската контраофанзива миналия месец.

"Имаше трудна ситуация с началнициte, в която трябваше или да мълчиш и да бъдеш страхливец, или да кажеш всичко, каквото е", казва той.

Новината за уволнението на Попов се появи за първи път в канал в Telegram, свързан с групата "Вагнер". Там се казва, че той е бил уволнен от Герасимов заради разпространение на дезинформация. По-късно записът се появи и в Telegram канала на Андрей Гурльов, депутат в руската Дума.

В края на юни 5000 войници от „Вагнер“ потеглиха към Москва под ръководството на Евгений Пригожин. Макар бунтът да приключи бързо, той показа, че има сериозни проблеми в руската армия.

Преди бунта Пригожин открито критикуваше висшите руски командири именно заради липсата на оръжия. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като обвини Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер” оръжия и боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Мери, която свири на пиано, за да се научи да чува
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:24 0:00
XS
SM
MD
LG